Опаковаха остров Св. Анастасия

Опаковаха остров Св. Анастасия | StandartNews.com

Пръстенът убиец от Калиакра продължава да е любимото археологическо откритие на българите за 2014 г. Следват го маската на Терес и златото на гетите. Това сочи класацията на "Чудесата на България" в последния трети етап на гласуването, който ще продължи до средата на декември. В другата категория за атракции продължава битката в челото между античната крепост "Трансмариска" и средновековната - "Перистера". На трета позиция вече изскочи остров Св. Анастасия с впечатляващ финален спринт.

Спасяват атракцията от студа и солената влага
За Никулден готвачите от комплекса ще почерпят с рибена чорба и греяно вино

Остров Света Анастасия заприлича на гигантски подарък. Уникалното късче земя сред морето е опаковано и подготвено за зимата. "Отстрани островът изглежда така, сякаш Христо Явашев - Кристо е направил там поредната си ефектна арт инсталация", шеговито коментират общинските служители. От вчера всичко на острова е опаковано, за да бъде опазено от студа и солената влага през зимата. Рекламните пана на открито са старателно покрити с полиетиленово фолио, пейките и алейното осветление също. С найлонови одежди са пременени дори и дърветата. Всички преносими предмети като масички и столове, използвани през лятото от туристите, са складирани на сухо в сградите. По-големите арт инсталации пък са подредени до външните стени на хотела и са опаковани, за да се запазят през мразовитата и влажна зима. "Зазимяването на острова е изключително важно, защото много от предметите са изработени от дърво и метал. Това са материали, които не издържат на соления въздух и морската вода. Ако се оставят на открито, има голяма опасност да изгният и корозират", обясниха общинските служители, които се грижат за острова.

Докато чака пролетта и началото на новия туристически сезон, екипът на Света Анастасия ще продължи да предлага на бургазлии добро настроение и вкусна храна, но на брега. Първата изненада е подготвена за празника на Бургас - Никулден. В дните около 6 декември островът ще отвори свой павилион на площад "Тройката". Островните готвачи ще почерпят бургазлии с прочутата си рибена чорба, греяно вино с местни билки и други кулинарни изненади.

От община Бургас пък напомниха за пореден път на всички бургазлии да не забравят, че островът участва в националната надпревара "Чудесата на България". Местните власти и екипът на Света Анастасия подканиха хората да подкрепят кандидатурата на морското чудо.

Императорска битка на живо в Абритус

"Абритус" влиза в надпреварата за номер 1 в "Чудесата на България" с императорска битка на живо. Древният римски кастел, разположен край Разград, се състезава в категорията "Атракции". Става дума за сражението на римския император Траян Деций с варварите, разиграла се пред стените на крепостта в I век от новата ера. Премиерата на нейната възстановка събра стотици жители и гости на Разград, които сега гласуват "Абритус" да стане номер 1 в класацията на "Стандарт". За да засили активността, кметството излезе с призив да се гласува масово, че да може новата туристическа дестинация да добие широка популярност. Апелът, публикуван на сайта на общината, бе разпратен и до местните медии. С призив към всички хора от Лудогорието, които живеят у нас и в чужбина, се обърна и местната управа на Исперих. Оттам напомнят на многобройната българска диаспора по света да подкрепи Златото на гетите, открито преди две години под Омуртаговата могила край Свещари. Златното съкровище на траките, което скоро ще бъде показано в Лувъра, заслужава да е номер 1 в класацията на чудесата, призовават от кметството в Исперих.

Апелите на двете лудогорски общини обещават люта битка в он лайн мрежата.

Търсят кой е ползвал пръстена убиец

Оригинален апел за подкрепа на пръстена убиец в класацията на "Стандарт" отправи кметът на Каварна Цонко Цонев.

"Всеки, който иска отговор на въпроса "кой" е бил отровителят на Калиакра, нека гласува за пръстена убиец. С неговото откриване стана ясно, че още през Средновековието политиците ни са били много коварни. Това е най-загадъчната археологическа находка в страната, обвита в мистика и криминалистика. Той поставя много въпроси, но основните два са кой е тровил и кого е тровил. Подкрепете пръстена във финалното гласуване, за да намерим отговори на въпросите" - призова Цонев.

В последните дни преди края на гласуването в категория "Открития" убедително води именно бижуто на смъртта. Пръстенът с кухина бе открит от доц. д-р Бони Петрунова и екипът й по време на разкопки в крепостта "Калиакра" на 20 август миналата година. Тогава археологът сподели, че находката е уникална и първа по рода си в страната, като в края на същата година тя бе класирана и в топ 10 на американска археологическа класация за най-значими находки в света. Пръстенът е изработен от бронз, за да не бие твърде много на очи. Представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Бижуто е със семпла, но изящна изработка, като касетата е куха и направена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Сред работните хипотези за използването на пръстена е и конфликтът между баща и син - деспот Добротица и Иванко Тертер, тъй като е известна силната омраза между тях. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай