Емил Караниколов: 131 язовира могат да се квалифицират като опасни

Емил Караниколов: 131 язовира могат да се квалифицират като опасни | StandartNews.com

Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни. Това съобщи в "Денят започва" на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. „Това не са от големите стратегически, но не са и малки, има все пак и големи язовири. Най-големият от тях е „Нови Искър", допълни той.

Ще бъде извършена категоризация на язовирите у нас – по големина и по опасност.

„Много се говори, че нищо не е правено последните години. Всъщност от преди 2 години контролът върху състоянието на язовирите и язовирните стени е прехвърлено върху Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Те, разбира се, отговарят само за контрола - отиват проверяват, дават предписания, след това проверяват дали са изпълнени, съответно съставят актове за административни нарушения и наказания", обясни икономическият министър.

„Допреди 2 години не се знаеше броят на язовирите в България, сега се знае, коментира министър Караниколов. Допреди 2 години не можеше да се каже кои от тях могат да се квалифицират като опасни", допълни той.

По думите му днес обстановката е спокойна. „Няма такива, които да са пред тежко аварийно състояние, да са необходими аварийни ремонти, но има такива, които са опасни и трябва незабавно да се почнат действия", каза той.

Приоритет е да се предприемат действия за незабавно осигуряване на възможност за спокойствие на хората, да защитим тях и тяхното имущес

Над 30% има увеличава на преките чуждестранни инвестиции в сравнение с 2016 година, отчете той. Според него в момента пред икономиката ни има два основни въпроса - дигитализацията и работната сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай