Запълват с пяна разширените вени

Запълват с пяна разширените вени | StandartNews.com

Учените търсят начини за отглеждане на артерии от клетките ни, разказва доц. Васил Червенков

Учените в цял свят работят, за да намерят лек за всяко заболяване. Кои са последните опити да се решат проблемите в областта на съдовите заболявания, както и конвенционалните методи, които днес използват лекарите, попитахме доц. Васил Червенков. Той е началник на клиниката по съдова хирургия и ангиология в "Токуда".

Отглеждането на артерии и вени от собствените клетки на човек извън неговото тяло е насоката, в която учените са съсредоточили усилията си. "Методът ще е много полезен, тъй като няма да се слага чужд материал в тялото на пациента и няма опасност от отхвърлянето му", обяснява доц. Васил Червенков. По този начин се имитира истинският кръвоносен съд, което се приема максимално добре от болните. За съжаление обаче не е ясно кога методът ще стане реалност. Другият въпрос засега е, че обикновено хората със съдови проблеми, които имат нужда от операции, нямат време за чакане. Тоест - не е ясно дали ще могат учените да отгледат съда достатъчно бързо, обяснява той.
Друг съвременен метод, който звучи също като част от фантастиката, обаче вече е реалност. Това е стимулирането на създаване на нови съдове от организма чрез специални инжекции. В тях има клетки от кръв, които помагат да се образува по-бързо естествен байпас, казва доц. Червенков. Твърдението си той илюстрира с конкретен случай в болницата. Миналата година негов пациент си е доставил от Москва инжекциите, а в "Токуда" са му ги поставили.

"Инжектирахме го на 6 места в засегнатите мускули и след 3 месеца имаше нови съдове", казва доц. Червенков. За него резултатът е повече от впечатляващ. Проблемът е, че

инжекциите струват много скъпо

и не могат да бъдат достъпна терапия за всеки човек.

За сметка на това обаче има и други нови и напълно достъпни методи за лечение на проблемите с вените или артериите. Запълването на болните разширени вени с пяна е един от най-новите похвати, които лекарите у нас използват. Той беше представен на тазгодишния конгрес на Балканския венозен форум, казва доц. Червенков. При този метод се решават най-вече естетични проблеми. Става дума за появата на малки венички на кожата най-вече на жени, които са виолетови и образуват форма на ветрилце. Това се дължи на факта, че съдчетата са пълни с кръв, обяснява доц. Червенков. За да премахнат проблема, лекарите запълват вените със специална пяна. Методът може да се използва и за по-сериозни проблеми с разширените вени. Обикновено обаче в такива случаи медиците прилагат и други съвременни похвати. Рязането на разширените вени, което плашеше преди години хората, сега се допълва от нови термоаблационни похвати, с които медиците вадят извън строя повредените съдове, така че да не пречат повече на хората. Те се делят на две големи групи -

лазерна аблация и радиочестотен метод

Двата похвата са подобни, но има разлика в температурата, която се постига при обработката на вената, казва доц. Червенков. При радиофреквентната аблация градусите са по-ниски - 84, а при лазерната аблация те са около 400, обяснява специалистът. При тези процедури се обработват повърхностни разширени вени и затова изваждането им извън строя не влияе на кръвообращението. За да няма проблеми обаче, лекарите първо проверяват дали дълбоките вени са наред.

Заболяването се среща най-вече при хора, които имат вродена слабост на съединителната тъкан. Падналият свод, херниите са друг белег за това, че човек е с такава. Освен гените за това състояние са виновни и хормоните. Особено рискови са хормоналните преустройства около бременността и самата бременност, която притиска вените в малкия таз, обяснява доц. Червенков. Рискови са и редица професии, в които хората седят с часове прави, без да се движат много. Такива са хирурзите, гвардейците пред Президентството, хлебари, фризьори, казва доц. Червенков. Според данните

всеки трети българин е заплашен

от развитието на разширени вени. Затова рисковите групи могат да носят еластични чорапи, да вдигат краката си високо колкото може по-често и при необходимост да използват венотоничен медикамент, поддържащ здравината на съдовата стена, съветва специалистът.

Проблемите при дълбоките вени обаче са далеч по-опасни. Дълбоката венозна тромбоза може да доведе до сериозна инвалидация - венозни язви, най-често около вътрешния глезен, които заздравяват много трудно, казва доц. Червенков. Освен това при нея може да се стигне и до смърт, ако тромбът се откъсне и стигне до белите дробове. Също така много често заради тези запушвания се повреждат клапите, които са разположени на всеки 15-20 см в тялото ни. Те помагат движението на кръвта да става с по-малко налягане към сърцето. Ако те са били в зона на запушване обаче, страдат и вече не работят добре - изпускат кръв и в обратната посока, обяснява доц. Червенков. Симптомите на дълбоката венозна тромбоза са чувство на разпънатост, напълненост на крайниците. Добрата новина е, че има съвременни методи на лечение. Това са фибринолитиците, които

могат да "разбиват" тромбите, обяснява доц. Червенков

Новости има и в лечението на запушванията и стесненията на артериите в крайниците. Това са периферните лекарствоизлъчващи стентове и балони, казва доц. Червенков. Лекарството се излъчва за една минута там, където балонът се допира до съда. Идеята е развитието на стесненията да се забавя, обяснява доц. Червенков. За съжаление и тези стентове могат да се запушат. Тогава се налага да се почистят. Това става с устройството на Щрауб - швейцарски инженер по тунели. Той изобретил изсмукващото плака устройство ротарекс, казва доц. Червенков. Артериалните стеснения или запушвания се причиняват от атеросклерозата. Най-често потърпевши са мъжете, защото женските полови хормони предпазват от тези усложнения, казва доц. Червенков. След климактериума обаче атеросклерозата може да бъде още по-агресивна при дамите, особено ако са пушачи. Диабетът е друга болест, която ускорява развитието на атеросклеротичните изменения.

Небактериалните възпаления на съдовете също са друг проблем, който поваля най-вече младите - около 40 години. По-често тази болест се появява при индивиди, при които имунитетът е по-лесно раним, казва доц. Червенков. Най-често тогава се прилагат лекарства за модулиране на имунната система. Признак за проблем с артериите е умората в крайниците, казва доц. Червенков. Ако човек след 100-200 м умерен ход по равно

се наложи да спре от болка в крайниците

значи има проблем. Това се получава, защото при стесненията на артериите кръвта не може да стига и захранва с кислород тъканите и мускулите. Заради това се натрупва най-често млечна киселина в тях, която дразни мускулната клетка и предизивква болка, обяснява доц. Червенков. При всеки орган последиците са различни. При мозъка може да има краткотрайна загуба на зрение, при гастроестиналния тракт - тежест, болка, гадене след хранене, при сърцето - инфаркт, при бъбреците - високо кръвно, обяснява доц. Червенков.

Лечението на атеросклерозата започва със спиране на вредните навици: пушене и застоял начин на живот без движение. Пациентите трябва да проходят през болката - тоест да не спират на определено разстояние, а да продължат въпреки неприятните усещания, защото така се създават странични съдове или естествен байпас, казва доц. Червенков. След това идва ангиографията - изследване, което показва какво е запушването на артериите. Накрая специалистите подбират стентовете, които трябва да сложат. Това става чрез неоперативен миниинвазивен метод, така че хората не трябва да се притесняват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай