Сливенската болница обещава да не крие нищо от роднините на починалата родилка

Сливенската болница обещава да не крие нищо от роднините на починалата родилка | StandartNews.com

Пети ден вече няма яснота за причините за смъртта на родилката Ренета Томова в болницата в Сливен. Близките на жената обвиниха лекарите, че са използвали варварски методи по време на раждането, като натискане с лакти и удари. С увреждания е и бебето.

„Увредена е дясната ръчичка на бебето. То е в стабилно състояние. От утре ще започне рехабилитация и смятам, че този проблем ще отзвучи. Рядко при такъв случай детето остава с трайни увреждания", обясни пред Нова телевизия д-р Весислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен.

„Окончателната причина за смъртта на майката все още не е ясна. Имаме подозрения защо се стигна до този фатален край. Чакаме резултатите от аутопсията. Предстои тройна медицинска експертиза. Единият вариант е да е получила белодробна тромбоемболия и оттам тежкият белодробен отток, който е довел до фаталния край", коментира д-р Петров.

Той поясни, че след направената вътрешна проверка не е установено да е скачано на корема на Ренета Томова. Няма счупени ребра и травматични увреждания на гръдния кош. Д-р Петров бе категоричен, че този метод отдавна не се прилага в болницата.
"От документацията разбрах, че вече главата е пробила тазовото дъно и е нямало как да й бъде направено цезарово сечение. Това щеше да е по-травматично за родилката. Затова и се е наложило да бъде използван форцепс", поясни д-р Весислав Петров.

„Лекарите, които участваха в раждането, са подложени на голям стрес. Започна проверката на медицинския одит и се надявам всички факти да бъдат изяснени. Няма да скрием нищо от роднините на Ренета Томова", допълни директорът на болницата.

„Правомощията на Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз (БЛС) се свеждат до това да поискаме експертно становище от Борда по акушерство и гинекология. След това може да взимаме решения. Нямаме право да налагаме санкции, а да сезираме Регионалната етична комисия на съответната лекарска колегия, която има правомощия при установени нарушения да наложи санкция", обясни д-р Юлия Бянкова, председател на Централната комисия по професионална етика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай