Пусни мустаци, иди на преглед

В "Токуда" ще борят рака на простатата с лапароскопски метод

Пусни мустаци, иди на преглед | StandartNews.com

Всяка година през ноември мъжете пускат мустаци. Знаете ли защо? "Ако ме попитат защо съм си пуснал мустаци, ще им кажа - защото трябва да се погрижиш за простатата си и да се прегледаш при уролог" - това казва д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология в "Токуда". Традицията с пускането на мустаци през ноември е знакът на борбата с рака на простата - така, както розовата лентичка стана символ на битката с рака на гърдата. В момента зад идеята седят Европейската асоциация на уролозите и Световното урологично дружество.

Ракът на простатата е сред най-честите тумори при мъжете. Той се нарежда на спорното второ място заедно с този на белия дроб и е една от основните причини за онкологична смъртност сред силния пол. "Но ракът на простатата е лечим, стига да се открие навреме", казва д-р Калоян Давидов. За тази цел ключова роля играе профилактиката. Всеки мъж над 50 г. трябва да ходи на редовни прегледи за рак на простатата. Ако има близки кръвни роднини, които са имали това заболяване обаче, възрастта слиза надолу с 5 г.

Методите за диагностика са различни, в "Токуда" обаче разполагат с най-съвременните от тях.
В болницата се прави тест с тъкан-специфичен маркер PSA. Той улавя специален антиген, който произвежда простатата. Изследването става само с вземане на кръв от пациента. "Високите стойности могат да наведат на идеята, че този мъж може да има рак, но това не е задължително", казва д-р Давидов. Увеличението на антигена може да е заради инфекция, предхождащ секс, колоездене, наскоро изхвърлен бъбречен камък. За да се уточни причината, се налагат допълнителни изследвания. "Единият вариант е да се отиде при уролог, където се прави дигитално ректално изследване", обяснява д-р Давидов. В този случай простатата трябва да се пипне с пръст

за да се провери дали има изменени участъци. То има висока степен на достоверност. Друг вариант е правеното на ЯМР, резултатите при него също са с висока точност, но самото изследване е по-скъпо. По-достъпна е еластограмата. "При нея се мери ехографската промяна в плътността на органа, а достоверността му е 80%", казва д-р Давидов. Ако има притеснение, се прави биопсия. Това е последното изследване, което казва дали един мъж има рак на простата.

Ако болестта е хваната в ранен стадий, се отстранява оперативно простата. Ако ракът е метастазирал и се налага, се махат и част от лимфните възли. "Оперативното лечение е първата линия на избор при рака на простата", обяснява д-р Давидов. Преди време се е правила хормонална терапия и мъжете са приемали естроген. Това лечение се прилага и сега, но само ако пациентите не са показни за операции, защото има странични ефекти. При него мъжете придобиват симптоми на като от менопауза - развиват остеопороза, топли и студени вълни, губят потентността си. При операциите не е така. "Правим интервенциите така, че да съхраним нервите, които отговарят за възбудимостта и сексуалните функции на мъжа", казва д-р Давидов. Пациентът дори може да стане и баща, ако не е имал лъче- и хормонално лечение. Тогава не по естествен път, но с помощта на ИКСИ процедурата, може да се възпроизведе.

В момента в "Токуда" се правят само отворени операции на простата. "През декември обаче започваме цикъл на обучение с японските ни колеги, за да въведем и лапароскопски", казва д-р Давидов. През ноември в "Токуда" ще има и безплатни прегледи за хора с доказан простатен карцином. Записването може да стане на телефон 02/4034000. "Пациентите трябва да не забравят да носят цялата си медицинска документация", напомня д-р Давидов.

Активизира тестостерона

Простатата е жлезисто-мускулест орган, разположен под пикочния мехур, който обхваща началото на пикочния канал. Функциите й са да произвежда основния обем на течността, която оформя еякулата, да участва в изхвърлянето на семенната течност. Простатата работи и като жлеза с вътрешна секреция. Тя превръща тестостерона от неактивен в активен. Зад нея са разположени семенните мехурчета, които също участват във формирането на семенната течност и еякулацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай