Над 570 хил. души са болните от диабет

България е на 30-о място в Европа по грижи за страдащите от захарна болест

Над 570 хил. души са болните от диабет | StandartNews.com

На ден 18 души умират от усложнения от болестта

София. Над 570 хиляди българи страдат от диабет. От тях едва една четвърт полагат добри грижи за контрол на заболяването си. Всеки ден у нас от усложнения в следствие на захарната болест умират 18 човека.

40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Данните бяха представени от националния консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева и доц. Димитър Чаръкчиев от УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" на кръгла маса на тема "Обединени срещу диабета". 14 ноември е световен ден на болните от диабет.

България е на 30-то място в Европа по отношение на грижи за болните. Страната ни отделя за лечение едва 350 млн. лева на година.

Председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова се похвали с извоюването на 300 броя тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар за болните над 18-годишна възраст, които са на интензифицирана инсулинова терапия. Досега Националната здравноосигурителна каса отпускаше 150 броя тест-ленти, които са крайно недостатъчни за хората с диабет да измерват редовно кръвната си захар.

Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. Немалка част не се грижат за себе си. Така например около 40% от диагностицираните със захарна болест не са посещавали лекар през последната една година, 50% не познават добре показателите за контрол, а още 40% не са измервали хемоглобина си отдавна.

Предполага се, че още между 150 и 200 хиляди души също страдат от диабет, но не са диагностицирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай