Медиците от Ловеч с предупредителни протести

Медиците от Ловеч с предупредителни протести | StandartNews.com

Предупредителни протестни действия предприемат медиците от болницата в Ловеч от днес. Те ще стачкуват по един час на обед – между 12 и 13 ч., ако до сряда включително не получат възнагражденията си за септември, октомври и ноември.

Работещите в многопрофилната държавна болница в Ловеч са изпратили декларация с искане за изплащане на дължимите за три месеца назад заплати до Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов, правителството и Министерството на здравеопазването. Документът е подписан от почти всички началници на отделения, както и от повечето лекари и медицински сестри.

В декларацията се казва, че ако до три дни не бъдат изплатени възнагражденията на персонала и не се пристъпи към сериозни действия за стабилизиране финансовото състояние на болницата, ще бъдат предприети и ефективни протестни действия. Тоест, ако до сряда няма положително развитие на нещата, в четвъртък още от сутринта лекарите спират работа.

Междувременно в Общинския съвет в Ловеч е постъпило предложение да бъдат отпуснати финансови средства – награда, на медицинския персонал на Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов" за предстоящите коледни празници. Идеята е на независимата общинска съветничка Цветослава Банева, вносители са още колегите й Данчо Заверджиев, Виктор Стойчев, Даниела Събева и Александра Енева. Своите подписи по-късно са положили Иван Минков, Иван Иванов и Валентина Янкова.

Предложението е на всички работещи на трудов договор в болницата да бъдат изплатени поименно по 300 лв. Финансовият ресурс – общо 102 600 лв., да бъде осигурен от фонд „Резервен" от бюджета на общината.

Отпускането на средствата се предлага „с оглед тежкото финансово състояние на болницата и наближаващите коледни празници, както и факта, че персоналът полага неимоверни усилия за опазване на общественото здраве, въпреки тежките условия на труд".

Предложението ще бъде разгледано в четири постоянни комисии към общинския съвет – по бюджет, финанси и европроекти; по икономическа политика, туризъм и приватизация; по общинска собственост; по здравеопазване. Заседанията им са на 11 и 12 декември. Сесията на местния парламент е насрочена за 19 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай