Лекарите успяват и напук на системата

Лекарите успяват и напук на системата | StandartNews.com

Дядо ми ме вдъхнови да се отдам на медицината, разкрива д-р Даниела Стоянова

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.

Д-р Даниела Стоянова е родена през 1977 г. в Шумен. През 2002 г. завършва медицина с отличие в МУ-София и е наградена със "Златен Хипократ". През 2008 г. придобива специалност по вътрешни болести, а през 2012 г. - по гастроентерология във ВМА-София. От 2003-а до момента работи в Клиниката по гастроентерология на ВМА в столицата.

Д-р Стоянова е специализирала в Холандия, Шотландия и Германия. Основните й интереси са в областта на заболяванията на червата.

Има много участия в български и международни научни форуми, свързани с гастроентерология, както и публикации в екип с автори от ВМА.

Член е на експертната комисия към ВМА за лечение на възпалителни чревни заболявания през НЗОК. Представител на България за Европейската гастроентерологична федерация.
Д-р Стоянова е семейна, с 1 дете.

- Д-р Стоянова, защо избрахте да учите медицина?
- Бях инспирирана от дядо ми, който бе ветеринар - истински отдаден на професията.
- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?
- Винаги съм харесвала "Вътрешните болести", а в гастроентерологията на ВМА попаднах след случаен избор - но не съжалявам.
- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?
- Модерният вариант на Хипократовата клетва е декларацията от Женева (1948), но и в този документ са дефинирани трите ключови ценности в света на лечителя:

състрадание, професионална компетентност и автономност

Всичко останало са обстоятелствата на съвременния свят - в други времена и епохи едва ли е било по-лесно.
- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?
- Доброто, човешкото отношение към болния. Забележете, че състраданието е първата точка от етичния кодекс. Добрата дума или жест, добрият съвет винаги помагат, във всяка ситуация.
- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?
- Ако лекарят е добре мотивиран да работи, въпреки добре познатата му здравна система, може със сигурност да успее. Просто трябва да попадне на правилното място. Или да се опита да изгради такова с помощта на колеги съмишленици.
- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?
- Засега да. Нали трябва да останат добри доктори и тук.
- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?
- Липсата на солидно образование с практическа насоченост по време на цялото следване и специализация. В чужбина медицина се завършва с голям труд и постоянни усилия, а впоследствие лекарите си тежат на мястото.

В България това е изкривено

После логично се питаме какви са качествата на средностатистическия български лекар. Не на заден план остават проблемите със заплащането и намиране на атрактивна работа, но който е избрал да бъде лекар в България, е до болка наясно с тези подробности.
- Какво искате да се промени в здравната система?
- Виждам много дефекти в крайния продукт на системата, но промените трябва да са фундаментални, комплексно да засегнат всичките аспекти, а не да се работи на парче. Фактът, че за повече от 25 години никое правителство не успя дори да започне такива промени, само задълбочава песимизма ми за това някога да видя за болните хора качеството и обема на грижите, които съм виждала в други европейски страни.
- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?
- Да черпят по-богато от опита на другите страни (защото със сигурност няма да измислят чудеса), но първо да проверят откъде изтичат парите, вложени за добрите идеи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай