Хоро и духова музика за Бабинден

Хоро и духова музика за Бабинден  | StandartNews.com

България отпразнува вчера Бабинден. По стар стил на този се отбелязва Денят на родилната помощ. 21 януари е обявен за празник през 1951 г. Денят е особено почитан и бе отбелязан на много места в страната.

По традиция с хоро под звуците на градската духова музика пред АГО на видинската болница започна празнуването на Бабинден. Гости на тържеството бяха областният управител Албена Георгиева и зам. кметът Венци Пасков. След водосвета за здраве на бабите и децата, гостите предадоха даровете на общината за празника – по две елекронни везни за измерване на бебетата и апарати за кръвно налягане. Поздравителен адрес от кмета Огнян Ценков прочете заместникът му Венци Пасков. Благодарим ви за грижите, които полагате за новородените, се казва в адреса. Това е празник на надеждата и вярата ни в бъдещето, каза и зам. кметът. Родилката Милена Никифорова изми ръцете на най-младата акушерка в отделението Бетина Василева и така бе спазен ритуалът „поливане на ръцете на акушерката". Завеждащият отделението д-р Слави Любенов благодари за вниманието към лекарите и акушерките, в чиито ръце се ражда новият живот. Домакини и гости се почерпиха за празника и решиха да се повеселят докато в отделението проплаче ново бебе.

В София екипът на Първа САГБАЛ "Света София" също отбеляза Деня на родилната помощ. На празника присъства Дончо Барбалов, зам.-кмет на столицата. Д-р Гергана Кокларова сподели, че емоцията от появата на нов живот е лек за всяка умора и проблем. Мая Бонева е акушерка вече 37 години. Изродила е хилядите бебета, а като най-важно за работата си тя посочва връзката между лекарския екип и родителите.

В аванс, но от сърце и душа, десетки майки отбелязаха Бабинден и в Банско. Празникът се организира традиционно от общината. В навечерието на празничната дата дамите, родили своите деца през изминалата 2017 година, се веселиха заедно. Инициативата е под егидата на кмета Георги Икономов и събра майките на 35 момчета и 57 момичета. За доброто им настроение се погрижиха самодейците от Народно читалище „Никола Вапцаров", а за всяко дете беше предвиден подарък – светеща музикална лампа.

Първото бебе за 2018 г. носи библейското име Петър и е родено на 2 януари в град Банско. Малкият късметлия донесе на своите родители финансово поощрение от страна на местната администрация в размер на 200 лева. То бе връчено от кмета Георги Икономов, който поздрави майките. "За мен е удоволствие да застана пред най-щастливите жени за 2017 година в община Банско. От името на цялото ръководство честити празника на всички новородени жители на общината и техните семейства. Като баща мога да споделя с вас щастието и пълнотата, която дава ролята на родителя. Бъдете винаги до своите деца – обичайте ги, обгрижвайте ги и им се радвайте. От своя страна, ние в местната администрация, ще продължим да работим за осигуряване на оптимални условия за тяхното отглеждане", каза градоначалникът. Освен празничната програма и милите детски подаръци всяка дама, присъствала на коктейла, получи и цвете при пристигането си в залата.

Навръх Бабинден пък зам. кметът по икономика и финанси на Благоевград - Иво Николов, подари фетален монитор за нуждите на родилното отделение в МБАЛ от името на кмета д-р Атанас Камбитов. Той поздрави екипа, работещ в АГО, и предаде посланието на градоначалника: „Днес изразяваме своята признателност и уважение към усилията, които полагате ежедневно за раждането на нов живот. Поздравявам ви за високия професионализъм, който доказвате ежедневно! Вярвам, че ще продължавате да упражнявате тази високохуманна професия неуморно и всеотдайно. Пожелавам Ви сила! Продължавайте да следвате своето призвание! Бъдете здрави и удовлетворени! Нека се раждат повече деца!". Директорът на болницата д-р Огнян Митев благодари за дарението, за усилията от страна на общинското ръководство и изрази увереност в доброто сътрудничество и занапред.

Иво Николов бе посрещнат с питка и мед. Той пожела много поводи за радост, здраве, благополучие, енергия и увереност. По време на тържеството в Деня на родилната помощ в АГО беше извършено и ритуално поливане и миене на ръцете на акушерите. Феталният монитор е от огромна важност за бъдещите майки, като е предназначен за проследяване пулса и развитието на плода. Чрез него може да се следи и интервалът на контракции. Уредът е мобилен и притежава мултиезичен софтуер, звукова индикация на сърдечната честота на плода, както и много други функции и удобства.

С ритуал по измиване на ръцете започна празника на родилната помощ в областната болница в Кърджали. Началник на АГО д-р Недим Исмаилов пожела колкото са пръските от водата, толкова новородени деца на земята. Както повелява традицията, символично бе изкъпан и новородения Георги, а 5-годишната Нани Таскова, родена в отделението, рецитира стихотворение. Директорът на МБАЛ"Д-р Атанас Дафовски "доц. д-р Тодор Черкезов поздрави присъстващите. Той подчерта, че всяко дете е надежда за семейството и обществото, а трудът на лекарите и акушерките е благословен, защото няма по-велико нещо да помогнеш, когато някой има нужда от това. Зам.областният управител Севда Камбурова поздрави екипа на АГО и пожела на майките и техните деца здраве и много късмет . Цветя и подаръци поднесоха и представителки на местните женски клубове към ГЕРБ и БСП.

Десетки млади майки с бебета присъстваха на празника в родилното отделение на УМБАЛ Бургас. То продължава да бъде най-предпочитано от родилките. Градът ни се откроява от общата тенденция на демографски срив, броят на ражданията е относително стабилен и вярвам, че скоро ще я обърнем, съобщи днес д-р Антонио Душепеев, началник "Родилно отделение" в УМБАЛ Бургас. Старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева изми ръцете на "бабата" - д-р Антонио Душепеев, с пожеланието както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата. На тържеството присъства вицепремиерът Валери Симеонов, зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Георги Колев, народните представители Валентин Касабов и Христиан Митев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, ръководството на РЗИ Бургас в лицето на д-р Георги Паздеров и д-р Вергиния Цанова, изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, много лекари, медицински сестри и акушерки.

Живописно бе отбелязан празникът в хасковското село Узунджово. В ритуала се включиха представители на двете читалища в селото. От сутринта те извиха хора на площада в центъра на селото. Самодейците от читалище „Пенко Пенков" съвместно с пенсионерския клуб „Пандо Ванчев" потеглиха с музика, хора и две каруци към едно от десетината бебета в селото. Първо навестиха 4-месечната Поли и нейните родители Ивелина и Петьо. На вратата гостите посрещна бабата на невръстното дете - Стефка. Символичното ритуално изкъпване на детето направи бившата акушерка Таня Краева, която припомни традициите от миналото, когато единствената родилна помощ са били възрастни баби акушерки. Тя пожела здраве за детето и цялото му семейството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай