Прокуратурата влиза в 7 болници

Прокуратурата влиза в 7 болници | StandartNews.com

Прокуратурата влиза в седем болници в страната, една - от които "Пирогов", заради безстопанственост в управлението им. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с извършена проверка за финансовото състояние на болничните заведения.

Другите шест производствата са за болниците в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ Благоевград, за МБАЛ Русе, за МБАЛ-Велико Търново и за МБАЛ-Кърджали. По всички тези досъдебни производства главният прокурор с постановление от днес разпореди разследването да се ръководи от Софийската градска прокуратура.

Всички 7 болници, по които са образувани досъдебните производства, са на ръба на фалита, подчерта още говорителят на главния прокурор.

През октомври 2017 г. след протести на лекари и сестри във врачанската болница главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички лечебни заведения, в които участието на държавата или общината е повече от 50%, припомни Арнаудова.

За фалита на Врачанската болница се водят три досъдебни производства - за длъжностно присвояване от трима лекари, за безстопанственост и СГП повдигна обвинения по отношение на двама директори на болницата за безстопанственост и неизгодна сделка. И по този случай има повдигнато обвинение и на зам.-министър на здравеопазването, каза още Арнаудова.

Директорът на здравната каса в Ловеч пък е задържан, защото сключил незаконен договор с частна болница, с което ощетил здравноосигурителната институция с 1 млн. лева, обяви Арнаудова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай