Пишат по-тежки наказания в НК за домашното насилие

Пишат по-тежки наказания в НК за домашното насилие | StandartNews.com

Насилието над жените е крайна форма на дискриминация и то произтича от неравенството на половете, каза правосъдният министър Цецка Цачева по време на форум, посветен на проблема с домашното насилие.

Държавата е длъжна да предприема конкретни стъпки и действия срещу това престъпление, посочи тя и припомни, че вече е правен анализ на законодателството у нас. Липсва цялостна рамка, която да води до предотвратяване на домашното насилие. Нужни са промени в няколко закона. За това и работна група смята, че е нужно да има нови текстове в НК.

Анализ на дела в няколко съдилища показва, че жени са убивани предимно от интимни партньори или роднини. Предвижда се промени в текстовете за убийство, което е в резултат на домашно насилие. Ще има по-тежки наказания за домашното насилие.

Сегашното законодателство не отговоря на действителността, каза Цачева, защото в момента по наказателното право не се преследва психическото насилие, например, и намекна, че промените ще касаят дори обиди и поставяне във финансова зависимост. Тези текстове целят защита и на тези, които живеят с жертвата - най-често това са децата.

Голяма част от хората у нас, за съжаление, смятат, че домашното насилие е личен въпрос и трябва да се работи за преодоляването на този стереотип. Давностните срокове за разследване също ще бъдат увеличени.

Анализът показва още, че осъдени и изтърпели наказанието си насилници се връщат при жертвите. Обмисля се създаването на национален съвет за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай