Наказват 14 служители на затвора заради бягството на Пелов и Колев

Наказват 14 служители на затвора заради бягството на Пелов и Колев | StandartNews.com

14 служители на Софийския затвор са наказани с порицание заради бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

Преди повече от месец държавата се закани да накаже за бягството от затвора 14 служители. Според закона - от мъмрене до уволнение. Те признават вината си и седмици по-късно получават порицание.

"Това е възможността, която ни дава законът за МВР", поясни проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

По време на проверката, свързана с бягството на двамата рецидивисти, са разкрити и още провинения от страна на остранения заместник-началник на затвора Анатолий Борисов. Той беше споменат и в писмото на Пелов до медиите.

След бягството има още въпроси, които остават без отговор. Като например как Пелов се е сдобил с оръжие зад решетките. Според портрета, направен на Пелов при повторното му влизане в затвора, той бил решителен, жесток, интелигентен човек, който нямало да се спре пред нищо, за да постигне целите си.

Заместник - министърът признава, че може би част от служителите на затвора са го подценили: "Профилът на другия беглец е доста по-банален. Става дума за дребен престъпник от улицата, който е и наркозависим".

Проданов обаче не може да отговори как Колев е успял да си набавя наркотици в затвора. Но беше категоричен, че сега ще му е много по-трудно да се открие без Пелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай