Баневи пазели у дома документи на офшорките, с които източвали предприятия

Снимка: МВР

Баневи пазели у дома документи на офшорките, с които източвали предприятия | StandartNews.com

В имението на сем. Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери" АД и задържането на семейство Баневи в Ница.

На въпрос защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие „Полимери", прокурор Гешев заяви: „Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела. Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция". След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа".

„Част от източването на „Полимери" са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат от нашите действия, ние сме открили тези документи скрити в бивш офис на сем. Баневи. Те ще са ни изключително полезни за разследване на делото", обясни той. „В това, което свидетелите наричат „мавзолей", а вие наричате „имението на Баневи", построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности", допълни Гешев.

Имението на сем. Баневи беше много добре укрепено, обясни директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. „В конкретния случая ние изпълнявахме постановление на Специализираната прокуратура по оказване на оперативно-охранително обезпечение. С наши сили беше извършено проникването на имението на сем. Баневи. Това е действително един много добре укрепен обект. Наложи се да използваме нашия специализиран сектор „Кобра". Това е едно много голямо имение, много голямо по площ, имаше и много добре укрепени помещения", обясни той.

„Действително едната брава по наша информация струва 800 лева. Тя беше изключително трудна за отваряне – ключарят няколко часа се мъчи. Именно зад тази врата бяха въпросните документи и ценности", каза още старши комисар Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай