Улицата и президентът си търсят министри

Катя Захариева и Румяна Кючукова били фаворитите на Плевнелиев

Улицата и президентът си търсят министри | StandartNews.com

Улицата и президентът си търсят едновременно премиер и министри. Протестиращите обмислят създаването на правителство в сянка, което да не е временно, а да работи постоянно в защита на интересите на българските граждани. Идеята е на трима от основните организатори на протестите - Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев.

В сряда и тримата бяха на тайнствена среща в следобедните часове, която е продължила до късно вечерта. Един от обсъжданите въпроси е свързан с това дали да се предлагат конкретни министри. Причината е, че самото правителство в сянка трябва да работи успоредно с официалния кабинет, а по съответния министерски ресор да се извършва граждански контрол. Вече имат готовност да представят и три варианта за нова конституция. Все още предложенията се обсъждат заедно с експерти от съответните области, обясниха протестиращите. Правителството в сянка ще работи онлайн, като за целта се подготвя платформа в интернет, където всеки български гражданин ще може да даде своите предложения. За премиер е поканен омбудсманът Константин Пенчев, но той е отклонил предложението. "Идеята им ми харесва. Даже искат да правят електронен референдум по съответните въпроси. Това е много добра идея", коментира за "Стандарт" Пенчев.

Президентът Росен Плевнелиев също се оглежда за министри и кой да оглави служебния кабинет. За момента се спрягат имената на икономиста Андрей Делчев и финансиста Румяна Кючукова. Омбудсманът Константин Пенчев отпада и от президентския вариант, както и Саша Безуханова, твърдят източници от "Дондуков" 2. За сметка на това все по-обсъждано става името на главния секретар на държавния глава - Екатерина Захариева. Общественият съвет, който ще помага на служебното правителство да реши проблемите, довели до социално и политическо напрежение в страната, започва да заседава в петък. Тогава ще бъдат определени правилата на работа и структурата на съвет. Заседанието ще се предава онлайн в интернет от 14 часа. "Аз гарантирам, че общественият съвет няма да се превърне в говорилня, а ще бъде полезен със съвети и препоръки на служебния кабинет", заяви Плевнелиев. "В момента не е важно кой е ляв и кой десен, а какви решения предлага", категоричен бе държавният глава. Вече са изпратени покани до членовете на съвета, като към тях са приложени правила за работата на органа, които трябва да бъдат приети и допълнени в петък. Подобни обществени съвети ще бъдат създадени и към всяко министерство от бъдещия служебен кабинет. От думите на президента не стана ясно как ще бъдат подбирани членовете на съветите, освен че в тях ще има легитимни представители на протестиращите, работодателски и браншови организации. Хората, които организират протестите, вчера все още не бяха получили покани. Очаква се сред повиканите в съвета да са протестиращите, които изпратиха исканията си на президента в началото на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай