Цветанов: Темата за здравеопазването не е на нито една политическа сила

Цветанов: Темата за здравеопазването не е на нито една политическа сила | StandartNews.com

Темата "здравеопазване" не е на нито една политическа сила, в нея трябва да участваме активно като депутати от 44-я парламент и хора, които трябва да подкрепим всяко едно добро предложение на Министерството на здравеопазването след приключване на общественото обсъждане. Това обобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов при дебатите по третия вот на недоверие, поискан от опозицията. Той обаче подчерта, че все още няма решение на МС за здравноосигурителните модели, а БСП иска вот за намерения, което е прецедент.

Това е трети вот от опозицията в лицето на БСП, това е техният единствен системен подход за политически послания, които са декларирали през последните години, но никога не са давали алтернатива или решения на въпросите, вълнуващи всички български граждани, каза Цветанов. В същото време, по думите му, "ГЕРБ и сегашното коалиционно правителство ги решават".

Той припомни решението на НС от 29 юли 2018 г., с което се задължава до 30 септември Министерството на здравеопазването да даде моделите за реформа в здравеопазването и срокът е спазен.

Колеги от БСП, единственото смислено в днешния дебат бяха думите на проф. Михайлов (Георги Михайлов, БСП), който каза, че преди него няма нищо смислено, което да е казано в дебата, изтъкна Цветанов, уточнявайки, че преди това лидерът на социалистите Корнелия Нинова е чела мотивите.

В последвалия спор Таско Ерменков от левицата предсказа, че ГЕРБ скоро ще останат лош спомен за управление. Цветанов отговори, че до настоящия момент посланията на БСП не са намерили подкрепа в обществото. През 2013-2014 г. дадохте дейности на над 20 болници, което и ви уличи, че сте имали повече интереси, отколкото да решавате проблемите в здравеопазването, заключи той.

Проф.Георги Михайлов в лично обяснение посочи, че Цветанов не го е разбрал, а вотът не е насочен към намерения, а към тежкото бездействие в сферата на здравеопазването, довело сектора до тежко състояние, за което е отговорна управляващата в момента коалиция и най-вече голямата партия - ГЕРБ.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи гласуването по вота на недоверие към правителството "за провал в политиката на здравеопазване" за сряда, 24 октомври, от 9.00 часа. Днес дебатите по вота в пленарната зала продължиха близо три часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай