Станишев: Срещата на върха е историческа, България може да се гордее

Станишев: Срещата на върха е историческа, България може да се гордее | StandartNews.com

Срещата в София между Европейския съюз и Западните Балкани е историческо събитие за целия регион. И България може да се гордее, че като нова страна член на ЕС, ние се превръщаме в регионален лидер, който може да помага на другите по този път. И се радвам, че съм част от него.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на координационната среща на левите премиери в Европа преди неформалния съвет тази вечер.

"Фактът, че от 15 години в дневния ред на Европа темата за европейското бъдеще на Западните Балкани е централна, е успех за България и българското председателство.

След малко ще започнат да пристигат премиерите, в това число и от Западните Балкани трима министър-председатели са от нашето политическо семейство. Това ще бъде важна среща, въпреки че нашите позиции са публично известни", заяви Станишев, който прие в столичната галерия "Квадрат 500" премиерите на Португалия Антонио Коща, на Малта Джоузеф Мускат, на Македония Зоран Заев, на Гърция Алексис Ципрас и на Черна гора Душко Маркович. На срещата е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Всички знаем, че днес и утре са пикът на българското председателство на Съвета на ЕС", обяви лидерът на ПЕС и припомни, че предишната подобна среща е била през 2003 г. в Солун.

Той отдаде дължимото на Федерика Могерини за усилията това да стане факт, защото наред със самия процес на разширяване е много важно, че Комисията е излязла с 6 много важни инициативи във връзка със свързаността на региона, дигиталната икономика, образованието и много други неща, които са важни за хората от Западните Балкани, така и за самия ЕС.

"Надявам се, че през юни Европейският съвет ще предприеме мерки за стартиране на преговорите с Македония и Албания", каза Станишев.

"Раните след разпадането на бивша Югославия през 90-те години са пресни и лесно могат да бъдат отворени. Има много сили, които биха желали да разиграват геополитически игри на територията на Западните Балкани. Знам, че има немалко скептицизъм и опасения в старите страни от ЕС, но трябва да от даваме сметка и за цената, затова перспективата и ясни политически ангажимент са много важни за цялата стабилност на региона и на ЕС. Важно е двете страни да си свършат добре работата - Западните Балкани имат много да наваксват и да реформират, но ЕС трябва да покаже ясен ангажимент и програма за действие, които да окуражава този процес, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай