Президентът на страната на протестиращите

Плевнелиев зове институциите за мерки срещу бедността

Президентът на страната на протестиращите | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев зае страната на протестиращите. Той призова да бъдат проверени НЕК и БЕХ както и всички звена по веригата, които участват в формирането на цената на тока.


Като президент не съм безучастен към масовите граждански протести в цялата страна. Хората трябва да знаят какво плащат. Цените трябва да се конкурентни, а не монополни, каза Плевнелиев на извънреден брифинг по повод надигналата се вълна от протести. Въпреки че президентът няма правомощия – той не определя цените на тока и не може да влияе върху контролните органи в системата, заставам ясно на страната на гражданите. Гарантирам, че техният глас ще бъде чут, а компетентните институции ще работят и ще си свършат работата, обяви държавният глава.


Той посочи, че протестите са започнали срещу високите сметки за ток, но имат и по-дълбоки корени. Големият проблем е в усещането за несправедливост, ниски доходи, каза държавният глава. Очаквам от отговорните институции ангажимент за мерки, подчерта той. В Европа гражданите избират доставчик. Гражданите трябва да могат да избират доставчиците на ток, каза президентът.

По повод персоналните промени в кабинета, Плевнелиев заяви, че те са част от инструментариума на управляващите, но важни са проблемите на хората.

Президентът поиска още да бъде променен Закона за обществените поръчки, за да се спрат корупционните схеми.

Политическите партии той призова да спрат с лозунгите, а ако имат предложения за намаляване на сметките, да ги кажат.

В кратката история на демокрацията в България вече пробвахме всичко – имахме предсрочни избори, експертни кабинети, програмни правителства. Днес доверието на гражданите се базира на конкретни и ясни ангажименти и на резултати по тях. Призовавам за национално отговорен подход. Нека всички да се ръководят в действията си от принципите на демокрацията и правовата държава, обяви Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай