Нинова: Човешкият фактор е преди техниката в армията

Нинова: Човешкият фактор е преди техниката в армията | StandartNews.com

Трябва да поставим на първо място човешкият фактор, а след това модернизацията и техниката. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана". Нинова обърна внимание, че каквато и техника да закупим, ако няма готови специалисти, които да я използват, няма смисъл.

Със съжаление чух днес ръководството на ВВС, на празника им, да споделят, че изключително много се тревожат за демотивацията на личния състав, напускането на кадрите и от липсата им. Следователно човешки ресурс на първо място,заяви лидерът на БСП. По отношение на модернизацията, Нинова посочи, че има политически спорове по тази тема години наред.

Къде е балансът? И трите рода войски имат нужда от модернизация. Имаме нужда и на фона на това, което се случва в света, но можем ли политиците да намерим баланса, така да бъде разположен във времето, че да не натоварва най-бедната страна, страната с големи социални проблеми до степен така, че да лиши правителството, което и да е то, да може да решава други проблеми. Баланс е необходим и разполагане във времето на тези проблеми, каза Нинова. Според нея не се говори за пръв път за индустриата и индустриалното сътрудничество. По думите й България има потенциала като нация.

Имаме и отбранителната промишленост, т.е. ето възможностите как да се възползваме от тази обща европейска политика, заяви Нинова. Според нея това са сериозни и големи въпроси, които предстои да намерят решение. „Още веднъж казвам, че е възможно да се намерят тези решения на базата на национално съгласие, но стъпвайки на принципи и ценности – и български, и европейски. Те да бъдат национален интерес и мисъл за това как Европа в следващите месеци и години да намери своя общ път, дори и в различията си, да остане единна, да стане силна и да намери общото решение за сигурността не само на ЕС като такъв, но на всеки европейски гражданин като човек", заяви лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай