Грешка на навигатора потопила норвежкия боен кораб

„Хелге Ингстад” потъна, след като се заби в малтийски петролен танкер

Грешка на навигатора потопила норвежкия боен кораб | StandartNews.com

Грешка на навигатора и неуспешен опит за спасяване са потопили почти изцяло военен кораб под командването на НАТО край норвежки фиорд, съобщи Си Ен Ен. Инцидентът, при който бяха ранени 8 от 137-те души на борда,  стана на 8 ноември. Но чак сега той бе официално потвърден. Още тогава обаче европейските медии съобщиха, че Финландия е обвинила Русия в саботаж на GPS-сигнала по време на учението "Единен тризъбец", в което участваше норвежката фрегата.

Потъването на норвежкия военен кораб „Хелге Ингстад” е причинено от огромна дупка в корпуса, зейнала, след като бойният кораб се вряза в плаващия под малтийски флаг петролен танкер „Сола”.

Фрегатата, която е една от 5-те във флота на скандинавската държава, се движела около вътрешните фиорди в западната част на Норвегия и провеждала навигационна тренировка, когато се ударила в 250-метровия танкер, който тъкмо отплавал от петролен терминал.

Седмица по-късно опитите на норвежките военни да закарат 5500-тонния кораб до най-близкото пристанище се провалили, защото въжето, с което корабът бил теглен на буксир, се скъсало и той потънал. Сега всичко, което се вижда от фрегатата на повърхността са антените и радарната система. Инцидентът накара норвежки медии да попитат как кораб, предназначен за военни действия, не е успял да избегне бавно движещия се 150 000-тонен танкер.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай