Кафе с благодаря за Бойко и Местан (ОБЗОР)

Кафе с благодаря за Бойко и Местан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двамата режат заедно лента в Момчилград

"Не може да делим хората заради една религия. Едва ли има нормален човек, който да приеме, че могат да бъдат избити 8000 души, каквито и да са те - християни, мюсюлмани, будисти, заради една религия да се получи такова нещо няма обяснение".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като заедно с екоминистъра Ивелина Василева, лидера на ДПС Лютви Местан и кмета на Момчилград Акиф Акиф откриха нова пречиствателна станция в града. В нея са инвестирани 8 милиона лева. Премиерът акцентира, че в България вече са вложени милиарди левове в изграждането за пречиствателни съоръжения и особената си радост, че и в Черно море вече постъпват изцяло пречистени води. Това, според него, е резултат от общите усилия години наред на всички екипи. "Имаме подписана програма, 3,7 млрд. лв., които ще се влеят в екологията на страната през следващите години, и трябва политическите партньори и опозицията да сме много големи будали, за да пропуснем да усвоим тези пари и да не си оправим инфраструктурата и държавата", заяви Борисов. Премиерът припомни, че тютюнопроизводителите от Родопите са получили дотация от 107 млн. лева. И подчерта, че "с разум всичко ще се преодолее, и в страната ще бъде запазен етническият мир". "Когато сме в противоборство и се мразим, и се ненавиждаме, и правехме всички тези неща в парламента, не казвам, че и аз не съм имал вина, държавата къде отиде?", запита Борисов. И продължи: "България в момента е остров на стабилност, включително и етническа. Ето виждате хората как ни приемат, всички сме добронамерени". Премиерът посочи, че в политическия ни живот има и много отрицателни примери. "Затова търпение малко, да си надвият гордостта. Всеки иска да е най-важен. Виждате, не се обаждам, не ги дразня - само работа. И ги съветвам да постъпват така. Ние сме търпелива партия, знаем силата си, знаем и отговорността, която седи над мен", каза Борисов и продължи: "Как ще го приеме Европа, ако отида и хвърля оставка? При положение, че са пуснали всички фондове. Комисар след комисар идва да хвали държавата и да кажат: "Ти какво искаш? Не ти е удобно да работиш с такива малки малцинства и искаш пълната независима власт".

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: "Гледам ви в очите и ви казвам следното: Силата и зрелостта на един политик и на една политическа сила се изразява най-вече с това да имаш доблестта и коректността да признаеш доброто, което прави един министър-председател дори когато не е номиниран от твоята политическа сила, дори когато се явяваш в опозиция на неговото управление", обърна се към хората Местан. И след това каза на министър-председателя: "Г-н Борисов, благодаря, че сте тук и за приноса ви за този много важен обект и признавам и за мен малко очакван, но уникален управленски жест от ваша страна за Момчилград, за решението на кабинета да осигури 8 млн. лева за водоснабдяването на микрорайон Звездел". Местан специално припомни и решението на правителството за финансирането на пътя до свещения и за мюсюлмани, и за християни връх Дамбалъ край Момчилград. "Много са важни тези проекти, г-н министър-председател, защото, виждате, Всевишният е решил тук условията на живот да не са най-лесните - голи чукари, камениста земя, която позволява отглеждане основно на тютюн, и шансът на района е и в туризма, а той без екология не може", обърна се Местан към Борисов. Лидерът на ДПС отбеляза и символното значение на присъствието на премиера край Момчилград в навечерието на най-трагичната дата в Европа след Втората световна война - 11 юли, когато светът се покланя на жертвите от клането в Сребреница. "На този фон тук ние с нашите политически различия присъстваме на градивно събитие, премиерът поема ангажименти за изпълнение на други инфраструктурни проекти. Това е стратегическо предимство на България и с обща политическа воля ние ще го съхраним", заяви лидерът на ДПС. Местан призова Борисов да покаже "знаците на личната си ангажираност и за другите 6 общини, за да не се събуди ревността".
След откриването Борисов и Местан разговаряха с кметовете в областта, а накрая изпиха по едно кафе на четири очи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай