Дянков се отказа да вдига заплатата на Бойко

Дянков се отказа да вдига заплатата на Бойко | StandartNews.com

София. Симеон Дянков се отказа да вдига заплатите по високите етажи на властта. Ще изчакаме по-добри времена, заяви финансовият министър пред БНТ.

Законопроектът за това е готов от април миналата година и както върви ще отлежава до следващ мандат. Не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници, обясни Дянков. Това било и мнението на премиера Бойко Борисов. Според проекта министър-председателят, президентът и парламентарният шеф ще получават по 8000 лева на месец. Дянков призна, че заместниците му, които също би трябвало да вземат повече пари, са останали разочаровани от отлагането на закона. При сегашните условия те са по-ниско платени от някои свои подчинени.

При Станишев този проблем беше решен по нечестен начин - членовете на политическите кабинети участваха в управителните съвети на държавни дружества и оттам получаваха допълнителни доходи, припомни вицепремиерът. Така бившият зам.-министър Кирил Ананиев взел близо 500 000 лева, колегата му Димчо Михалевски - около 150 000, Румен Овчаров също прибрал солидна сума. Ние забранихме да си в повече от един управителен съвет и да получаваш допълнителни пари, изтъкна Дянков. 

Финансист №1 отново посочи, че акцент в работата на кабинета тази година ще е намаляване на младежката безработица. Той обяви, че е против идеята за семейно подоходно облагане с аргумента, че никъде по света хората не решават дали да имат дете на база доходите си. Това е емоционално решение, далеч по-важна от доходите, е възможността да поддържаш едно семейство, за това правим детски градини, въвеждаме задължително обучение на петгодишните, обясни Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай