БСП изключи от коалицията депутатите земеделци Спас Панчев и Димитър Георгиев

БСП изключи от коалицията депутатите земеделци Спас Панчев и Димитър Георгиев | StandartNews.com

Както се очакваше депутатите земеделци Спас Панчев и Димитър Георгиев бяха изключени от лявата коалиция.

"На съвместно заседание на Коалиционния съвет на "БСП за България", Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на "БСП за България" бе взето решение за изключване от коалицията на ЗС "Александър Стамболийски", на основание чл.22 от Коалиционния договор, който гласи: Партия, член на коалицията, взела решение за самостоятелно участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, както и в избори за общински съветници и кметове и за членове на ЕП, се изключва от Коалицията."

Това съобщиха от пресцентъра на "Позитано" 20.

До днешното решение се стигна, след като в събота, на Конгреса на земеделците беше потвърдено решението им за самостоятелно явяване на избори, напомнят от червената централа.

С бюлетината на "БСП за България" в 44-ото Народно събрание влязоха двама представители на ЗС "Александър Стамболийски" - лидерът на партията Спас Панчев и Димитър Георгиев.

"Земеделски съюз "Александър Стамболийски" заяви, че иска по отношение на конкретни политики да бъдат направени компромиси с ПП ГЕРБ. Единодушно беше отхвърлено това предложение", се казва още в прессъобщението от БСП.

В него се посочва, че "участниците в дискусията бяха категорични, че депутатите- представители на ЗС "Александър Стамболийски" трябва да напуснат парламента по морални причини, тъй като вече не са част от коалиция "БСП за България".

Според коалиционното споразумение партньорите от "БСП за България" са задължени да участват заедно на всички избори, а ако някой напусне коалицията, се спира и държавната му субсидия. Конгресът на земеделците в събота е взел решение за самостоятелно участие на предстоящите местни избори догодина.

Стана ясно още, че Спас Панчев и неговите земеделци са всявали разкол в БСП, влизали са в местни колаборации с ГЕРБ и са гласували червени кметове там, където ги има.

„Земеделският съюз винаги е създавал страхотно напрежение в БСП. Те винаги са били „глезеният партньор", коментира пред Епицентър.бг Кирил Добрев.

"Партията на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел", написа във Фейсбук червеният депутат Александър Симов.
"До утре можем да си говорим как единствената форма на съществуване на тази формация е да обикаля по места и да всява разкол в БСП, да влиза в местни колаборации с ГЕРБ и да гласува срещу червените кметове там, където ги има. Действията на двамата депутати на ЗС "Александър Стамболийски" обаче представляват огромна подмяна на вота. Сами по себе си нито един от тях нямаше да попадне в парламента и всичко, което правят днес, е гавра с гласа на хората, които искаха промяна", смята Симов.

В свое телевизионно участие в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира случилото се и заяви, че в политиката са важни принципите и чистотата. Нинова предположи, че Спас Панчев иска да се явява сам на местни избори срещу БСП и обърна внимание, че той е бил в коалицията по време на вота през 2017 г., защото партията му не може да мине границата от 4%. Нинова обясни, че всички партии в коалицията „БСП за България" имат договор, че ще се явяват заедно на всички избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай