Бойко обеща подкрепа на Бокова за ООН (ОБЗОР)

Бойко обеща подкрепа на Бокова за ООН (ОБЗОР) | StandartNews.com

Министър Божидар Лукарски ще работи за възстановяване на съветите за икономическо развитие. В тях влизат представители на Министерството на икономиката, депутати от Комисията по икономика и туризъм, както и представители на браншовите организации на работодателите.

Можете да разчитате на нас за поста генерален секретар, каза премиерът

Правителството ще подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и генералния директор на ЮНЕСКО. Днес двамата разговаряха близо час в кабинета на министър-председателя на "Дондуков" 1. Можете да разчитате на нашата подкрепа за ООН, казал Борисов на Бокова. Премиерът и генералният директор на ЮНЕСКО са обсъдили отбелязването на 70-ата годишнина от създаването на организацията, както и за сътрудничеството с България, което ще продължи и занапред. Борисов и Бокова още веднъж осъдиха остро нападението срещу "Шарли Ебдо". Те смятат, че то е посегателство срещу свободата на словото и са убедени, че световната общност ще работи заедно срещу заплахите пред сигурността и мира. По-късно Ирина Бокова се срещна на четири очи с президента Росен Плевнелиев. Двамата направиха обзор на актуалните политически събития в света, развитието на сътрудничеството между България и ЮНЕСКО.

След края на срещата Росен Плевнелиев и Ирина Бокова посетиха посолството на Франция у нас и изразиха своите съболезнования и съпричастност към болката на френския народ. "Свободата на изразяване и свободата на медиите са сред най-важните ценности и постижения на съвременните демократични общества и никаква форма на терор няма да промени това", беше позицията, около която се обединиха и Плевнелиев, и генералният директор на ЮНЕСКО. Днес Бокова имаше среща и с българския патриарх Неофит. На нея са били обсъдени възможностите за подобряване на сътрудничеството между Българската православна църква, експертите на ЮНЕСКО и институциите на българската държава в опазването на културното ни наследство.

Набелязани са били и конкретни въпроси, по които църквата може да си взаимодейства с ЮНЕСКО. Те ще си помагат в опазването и популяризирането на християнски паметници на културата, както и за православните светини - храмове, манастири, книжовни паметници и за нематериалното културно наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай