Борисов: Всяка криза в европейските правителства е заради мигрантите

Борисов: Всяка криза в европейските правителства е заради мигрантите | StandartNews.com

Всяка криза в европейските правителства е заради проблемите с мигрантите. Тази констатация направи премиерът Бойко Борисов в първата си публична лекция пред студентите от УНСС на тема за бъдещето на Западните Балкани в светлината на българското европредседателство.

Борисов даде за пример невъзможността на Ангела Меркел да състави кабинет в Берлин, критикувана заради гостоприемството си на мигранти.

"За мен ЕС трябва не да се гради вътре с огради, а да си се загради отвън - с всички възможности, които имаме ние. Към момента всяка криза и сътресение за правителството идва заради мигрантите", заяви Борисов.

Борисов изрази недоволство от пасивността на европейските лидери по отношение на преговорите за Сирия и Близкия Изток, като посочи, че не може да гледат пасивно отстрани процеса, а САЩ, Русия, Турция и Иран да са водещите.

"Кой предизвиква войни? Ние ли отиваме да се бием там? Нормално ли е да отсъстваме от тези преговори? Нашите европейски лидери трябва да си дадат сметка, че ние не трябва да бъдем пасивни. Европа е най-големият пазар, ще бъдат така добри, да се съобразяват и с Европа", недоволства премиерът.

"Трябва много бързо лидерите в Европа да застанат на твърда позиция. Бежанците идват в европа, те не отиват нито в Русия, Иран, Турция. И ние сега се караме колко мигранти ще ни върнат в България", допълни Борисов, като посочи, че всичко това кара обществото да застава нащрек.

"Ключовата думичка е мир, Европа е наша майка, заключи Борисов. Той се обяви за по-бързото интегриране в ЕС на Западните Балкани, защото иначе напрежението ще продължи, а младите хора няма да спрат да бягат от полуострова към по-развитите икономически държави.

"Ако Западните Балкани не влязат в ЕС, това ще генерира огромно напрежение за в бъдеще и нови сфери на влияние от други големи сили", намекна той за Русия. "В противен случай младите ще напускат Балканите и ще търсят по-добър живот, за да търсят перспектива", предупреди Борисов. И изреди, че заради това, че милион и половина-два наши сънародници ги няма тук, работят за други икономики, ние внасяме работна ръка от Украйна и Молдова.

"Защото, когато излязат младите хора, остават пенсионерите и няма кой да плаща такива пенсии, каквито те заслужават. Да, можеш да вземеш заеми и да се фалира държавата", обясни рисковете Борисов.

Премиерът напомни, че си остава в сила старата приказка за Балканите като "Барутен погреб", защото с една искра може да се взриви всичко.

"Споразумението с Турция работи добре и е най-правилното, повтори за пореден път министър-председателя. Много е лесно да се изказваш срещу Ердоган днес. Какво печелиш от това, като от неговата воля зависи да стоят там 3 милиона бежанци, които могат да стигнат до нас?!", добави Борисов.

"Трябва да търсим прагматични решения, колкото и клиширано да звучи", заключи той.

"В следващите 6 месеца България ще има много важни теми, по които може да постигне успех. И да е мотор, генератор за това", очерта задачата пред европредседателството ни премиерът.

Той не подмина и любимата си тема за магистралите, като я навърза с актуалната за жестоките катастрофи през последните няколко дни. Премиерът направи заключението, че за зачестилите пътни произшествия главна вина носят ТИР-овете, които били три пъти повече от преди.

След лекцията му студенти задаваха въпроси на премиера. В община Тетевен е пълно с неграмотници, не допускат млади хора, оплака се един студент. Градоначалникът там е от ГЕРБ.

Борисов обаче не намеси политиката и препоръча на младежа, като завърши, да се върне там и да се кандидатира за кмет. "Ако се върнеш там, ще те изберат, демокрация е", окуражи го премиерът. След срещата Борисов получи сертификат от ректора на УНСС, а букета преподари на един от организаторите на лекцията пред студентите - главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай