Бъчварова отговори на Нешка във Facebook

Бъчварова отговори на Нешка във Facebook | StandartNews.com

„Някоя си социоложка" си позволила да изрази мнение по предложение за най-високата държавна награда. Не мога да си отговоря защо е позорно социолог да има мнение и оценка, но е в реда на нещата спортист да има и хули и обижда социолог и министри. Това написа във Фейсбук вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод ордена Стара планина, който Нешка Робева отказа.

"Казах на заседанието на МС , че Нешка Робева трябва да получи отличие за заслуги към спорта, а не за принос към българската култура. Това, с което тя ще остане в историята е направеното от нея за успехите на художествената ни гимнастика, които ни прославиха по света. Друго мнение по този въпрос няма", коментира още тя.

Ето и останалата част от текста на Бъчварова по повод наградата, с която Министерски съвет взе решение да награди Робева:

"Мисля също, че българската култура е най-ценното достижение на нацията ни. И трябва да я пазим както от политиката, така и от всеки, който иска да си я закачи като орден на ревера. Да обявиш виден спортист за национална фигура на българската култура е като да обявиш Теди Москов, Васко Василев, Соня Йончева, Мариус Куркински за най-заслужилите спортисти на страната ни. Ако те го поискат, ще реагирам по същия начин.

Не знам защо никой не е предложил орден за Нешка Робева за безспорните и заслуги към българския спорт. Тя вероятно знае много добре. Не знам и кои са хората от Инициативния комитет за награждаването й за принос към българската култура. Поне за сега нито един от тях не се е обозначил.

Искам да заявя ясно, че ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й, или да си бил на сцената редом до Николай Бареков за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна.

Но категорично не приемам точно тази духовност да е единственият еталон за всички и всичко. Когато някой, който не е получил това, което е искал, сипе обидни квалификации за хората с мнение, различно от неговата самооценка, това не е признак нито на духовност, нито за достойнство. Според мен. Да обявиш, че си отказал орден, който още не ти е даден – също.
*Най-високото държавно отличие се присъжда с Указ на Президента. Преди неговото подписване може да се откаже само предложението".

Припомняме, че по време на дебата по приемането на решение за предложение до Президента за удостояване на Нешка Робева с орден „Стара планина" на заседанието на кабинета във вторник, министрите се разделиха във вота си. "За" гласуваха Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски. С решението не бяха съгласни Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай