Робева: Отказвам ордена

Робева: Отказвам ордена | StandartNews.com

Нешка Робева отказва ордена "Стара планина"- първа степен, който правителството реши да й връчи. Това става ясно от нейно писмо, разпространено до Министерски съвет и медиите.

„Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен", категорична е тя.

Ето и пълния текст на нейното писмо:

„В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.
Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?! Заслужава или не заслужава?! За какво заслужава и за какво - не?!
За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 години. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.
След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от "Осанна" до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази?

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря! Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това - не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета - зарадвах се, разбира се...

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.
С уважение,
Нешка Робева".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай