Жертвите на взрива: 13 мъже и 2 жени

Жертвите на взрива: 13 мъже и 2 жени | StandartNews.com

Видин. 13 мъже и 2 жени са жертвите на експлозията във фабриката за взривни вещества "Миджур" в село Горни Лом, Видин.

Това стана ясно след заседанието на кризистния щаб,  съставен от министрите Йордан Бакалов, Йордан Христосков и директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

"Две от сградите в цеха ги няма, има образували се кратери на места. Значителни са метериалните щети на околните сгради", обясни комисар Николай Николов. Той отрече информацията, че вчера преди взрива в 17 часа е имало друг взрив два часа по-рано. 

"И днес не е имало други взривове", каза комисарят.

"Има акт на инспекцията по труда, заводът е затворен и едва ли някога ще работи", категоричен бе социалният министър Йордан Христосков.

Според изследователите цеховете са сринати със земята. Специализираните части са отишли на мястото на взривовете около 17: 50 вчера, но са чули вторични взривове. В резултат пожарните служби се оттеглят до утихване на експлозиите, разказа пожарникарят Пламен Петков.

Трима жители на село Средогрив са сред загиналите от взрива в барутната фабрика „Миджур", каза кметския наместник на селото Красимир Кирилов.

Той посочи, че двама от загиналите са семейство, над 40-годишни. „Остават двама сираци – момчета на 25 години и на 5 години. Мъжът и жената дълги години работеха с големия си син в Кипър. Върнаха се в Средогрив над 20 години и започнаха работа в взривната фабрика. Големият и син остана да работи в Кипър, но преди месец-два и той се прибра в село. Гледаше малкия си брат, те имат много добра връзка двете момчета", обясни Кирилов.

Жената, която също е загинала до скоро е живяла във Видин с мъжа си. Преместили се в Горни Лом, но тя дошла в Средогрив да гледа майка си, която е на легло.

Все още обаче не може да бъде дадена категорична информация каква е причината за трагедията.

Междувременно стана ясно, че същинският оглед на мястото на експлозията в завода в село Горни Лом ще започне утре сутринта.

Ще бъде спазен срокът от 24 часа, който изтича довечера в 21.40 часа, но поради това, че в този час на денонощието е тъмно и няма да има възможност служителите на военните и МВР да направят огледа, затова той ще започне утре рано по светло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай