Започват обществени консултации за промени в ЗДОИ

Започват обществени консултации за промени в ЗДОИ | StandartNews.com

София. Програма Достъп до Информация (ПДИ) стартира обществена консултация за необходими промени в законодателството за достъп до информация. Предложенията в концепцията ще бъдат насочени към разрешаване на идентифицирани в практиката проблеми в пет основни направления. Първото е определяне на независим орган за координиране и контрол на прилагането на ЗДОИ, следващото е систематизиране и прецизиране на ограниченията на достъпа до информация, третото е детайлизиране на задълженията относно активното публикуване на информация от институциите, четвъртото е уеднаквяване на работата по електронните заявление и предоставяне на информация по електронен път, а последното - изискване за подпомагане на заявителите.

Пет обществени обсъждания ще се проведат в периода юни-oоктомври 2014 г. Целевите групи на тези дискусии са : журналисти; представители на неправителствени организации; блогъри и интернет активисти; служители, отговарящи за ЗДОИ; юристи и съдии. Датите на срещите със заинтересованите групи ще бъдат обявени своевременно. Всеки може да изпрати своите аргументирани предложения и становища за необходими промени в законодателството за достъп до информация на следния имейл адрес: [email protected].

След консултациите ПДИ ще обобщи и систематизира в гражданска концепция получените предложения за законодателни промени. Тя ще бъде представена на национална конференция пред НПО, журналисти, граждани, юристи и политици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай