Втори сме в света по пиратство в интернет

Втори сме в света по пиратство в интернет | StandartNews.com

България е на второ място в света по нарушаване на авторските права и пиратството в интернет. Това сочи изследване на IT компанията MUSO, която публикува годишният си доклад за защита на авторските права и съдържание в световната мрежа за 2015 г.

Незавидното първо място се заема от Литва с 46,3% пиратско съдържание. България е с 27,43% и на трето място Латвия с 24,54%., съобщава БГНЕС. Следват Хърватия, Испания, Гърция и Сърбия - с по около 22% пиратско съдържание, Ирландия, Румъния и Швеция – с по около 19%. В Русия и Канада числата съответно са 110% и 11%.

Нисък процент на интернет пиратство има в САЩ – 5%, а най-ниското в света е в Германия – там само 1,71%. от потребителите използват пиратско съдържание в интернет пространството.

В своето изследване IT компанията MUSO е включила 14 000 значими торент и стрийминг сайтове, откъдето се сваля различно съдържание.

Само през 2015 г. през тези сайтове е имало 141 млрд. посещения.

В заключение от MUSO посочват, че онлайн пиратството продължава да вилнее, въпреки правните възможности за защита на авторските права. Всеки ден потребителите на интернет по света посещават пиратски сайтове поне 100 млн. пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай