Въвеждат нощен абонамент за паркиране в синя зона в София

Снимка: БГНЕС архив

Въвеждат нощен абонамент за паркиране в синя зона в София | StandartNews.com

Общинският съвет на София реши да бъде въведен нощен абонамент за паркиране. Той ще бъде с работно време от 19.30 часа до 8.30 часа и цената му ще е 650 лв. на месец. Нощният служебен абонамент ще обхваща и съботните и неделните дни. Контролът ще се извършва от екипи на Центъра за градска мобилност и Общинска полиция. Промените ще влязат в сила след изтичане на едномесечния срок за обжалване, който започва да тече след гласуването му в Общинския съвет. По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова на проекта ще се даде 3 месеца изпитателен срок, след който ще се направи анализ и ще се вземе решение дали да бъде продължен.

Предвиждаме в четири квартала в София да се увеличат местата за синя и зелена зона от 1 ноември, каза пред журналисти Румяна Милова - директор на Дирекция „Паркиране и гаражи" в Центъра за градска мобилност. „Предвижда се разширяване на зоните в четири района, което е по предложение на кметовете – кв. „Оборище", кв. „Възраждане", кв. „Красно село" и кв. „Лозенец", като най-много места са предвидени в кв. „Лозенец". Предвиждаме около 5500 повече места, но точният брой ще имаме, след като бъдат готови схемите. Новото, което е при това разширение, е, че схемите ще бъдат предоставени на районите кметства и кметовете ще имат за задача да запознаят гражданите с тях. Т.е. всеки гражданин ще може на сайта на съответната община да се запознае с това как ще изглежда неговата улица след въвеждането на зоната – къде ще има паркоместа, къде ще е забранено паркирането, къде ще има места за хора с увреждания. И ще имат възможност в рамките на един месец да представят предложения за изменения, за които апелирам да бъдат добре мотивирани и законосъобразни", обясни Милова.

Във връзка с контролните мерки след въвеждането на новите места, тя посочи, че преди месец ЦГМ е получил нови 10 паяка. „От старите ще оставим да работят поне 8, а останалите ще бъдат бракувани. Относно екипите, които ще контролират зоните, имаме също нови автомобили, подсигурили сме и нови устройства за контрольорите, така че имаме готовност. Може да се наложи да назначим още хора, но ще се прецени след като бъдат готови схемите за разполагане на паркоместата и да разпределим районите. Но хората няма да бъдат повече от тези, които сме посочили в доклада до Общинския съвет – не повече от 76", каза още Милова и уточни, че заплатите на служителите ще бъдат съобразно количеството и качеството на работа.
„Предвижда се около 900 хил. лв. ЦГМ да похарчи за ремонт на тротоари за пешеходци. Кои точно ще бъдат тези тротоари, допълнително ще се съгласуват с районните кметове. Така че ако гражданите имат предложения, могат да се обръщат към тях", каза още Милова.

Тя посочи, че ЦГМ подготвят изграждането и на още един наказателен паркинг в София. „Миналата година Столичният общински съвет гласува да ни се предоставят буферните паркинги, паркингите за доизграждане – включително и един наземен паркинг в кв. „Надежда". До дни ще получим разрешението за строеж, след което ще обявим поръчка за избор на изпълнител и се надяваме до есента той да бъде готов. Половината от този паркинг ще се ползва като наказателен, а останалата част ще бъде за обществено ползване. Около 80 места ще бъдат за обществено ползване и горе-долу толкова за наказателен паркинг. С това ще можем да въведем ред поне в кварталите, които са в близост до този паркинг – кв. „Надежда", кв. „Връбница" и другите", обясни Милова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай