Стряма дочака нов храм след близо век

Стряма дочака нов храм след близо век | StandartNews.com

Дядо Николай ще го освети на 21 септември, готвят му владишки трон

Близо един век пловдивското село Стряма чака нов православен храм. Точно преди 86 години местната църква "Света Троица" е срината до основи от Чирпанското земетресение. Природната стихия опустошава святото място до такава степен, че трябва да бъде изградена нова църква, за да могат в нея да се водят литургии, а хората да имат покров, където да се молят и да палят свещи пред иконите. За Стряма това е голямо бедствие, тъй като селището е сред малкото източноправославни в региона край Раковски, където преобладават католиците. Жителите на селото се организират и започват да правят опити да вдигнат църквата от отломките, но по ред причини, най-вече финансови, това така и не се случва. През 1941-1942 година опитите им завършват с изграждането на параклис, който носи името на старата църква "Света Троица". Оттогава допреди няколко години параклисът изпълнява ролята на православен храм. В него обаче не могат да се водят големи тържествени служби или пък да се изпълняват мащабни църковни ритуали. Хората идват по празниците, палят по една свещ за здраве и с това се изчерпва ходенето на църква.

Понякога се правят кръщенки, но за венчавки няма място

През 2007 година за кмет на селото е избран Васил Черпелийски, който обещава, че ще изгради дълго чаканата църква. Усилията му се увенчават с успех и през 2009 година започва строежът, за който кметът признава, че най-големи заслуги имат тогавашният премиер Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Общо тримата осигуриха около 600 000 лева - от Министерски съвет, от ГЕРБ и лични средства, за да има Стряма своя църква, споделя Черпелийски. Хората от селото, въпреки икономическата криза, също събират пари - осем хиляди лева. Още около 100 000 са дарени от вярващи заможни бизнесмени. Така през 2014 година Стряма има вече православен храм, който от няколко месеца посреща миряните на големите християнски празници. В него се извършват литургии, а откакто е започнал градежът, всяка година на 17 септември, когато е Денят на света София, църковното настоятелство на храма дава курбан за здраве, успех и берекет. Официалното откриване предстои на 21 септември, когато в Стряма ще се съберат всички спомоществователи, а лично пловдивският митрополит Николай ще освети църквата. Наречена е "Света София", тъй като по канон трябвало да се смени името на унищожения от земетръса храм "Света Троица". Стрямската църква е разположена на 540 кв.м разгъната площ, като 320 кв. м от тях са реалната й площ вътре. Тя е

точно копие на новата църква в пловдивския квартал "Тракия"

обясни кметът Черпелийски и допълни, че градежът е минал под надзора на дядо Николай, който идвал редовно в селото, за да следи дали всичко се извършва според църковните правила. Владиката ще освети храма на 21 септември, а името му ще бъде увековечено на специална мраморна плоча в църквата като знак на благодарност от местните жители, че е дал благословията си да бъде вдигнат новият храм. На специално място ще бъдат поставени и имената на спонсорите и хората, които са помогнали за строежа, като всеки, дарил над 500 лева за "Света София", ще получи на официалното откриване грамота. В момента църквата се оборудва с необходимата мебелировка. Наскоро от църковното настоятелство са купили и владишки трон, който е поставен вътре, и на него ще седи дядо Николай в деня на освещаването. Не е изографисана, тъй като е нужно да минат пет години след строежа, за да влязат вътре зографите. Монтирани са обаче камбаните, като едната е старата църковна камбана, а другите две са чисто нови. Бият всеки ден точно в 8 и в 17 часа, като захранването е електронно. Гордостта на църквата е красивият резбован иконостас. В него вече греят и всичките 24 големи и малки икони, които са дарени от проф. Божидар Димитров. Наскоро директорът на НИМ изпрати и последната икона за т.нар. "царски ред", която е изображение на Баташките мъченици, наскоро канонизирани от Светия синод на Българската православна църква по предложения на Пловдивския митрополит. След иконата в Баташката църква иконата в Стряма ще бъде втората на баташките мъченици в Пловдивската епархия. Стрямската е дело на художника Жельо Желев и е изключително сложна за изпълнение, тъй като съдържа 106 фигури. Интересното за иконостаса на църквата "Света София" е, че всички икони в него са на български светци с изключение на задължителните Света Богородица, Исус Христос и св. Йоан Предтеча.

На Успение Богородично свършили свещите

Първият голям християнски празник, на който новата църква посрещна миряните, е Успение Богородично на 15 август. От църковното настоятелство останали изумени от огромното стълпотворение от хора пред красивата "Света София". За броени минути свършили свещите, като според кмета са били продадени над 500 само за един ден, колкото в селото са се продавали за цяла година. За празника в Стряма се събрали цели местни родове, като причината бил новият храм. Имало православни християни и от съседните населени места, защото църквата вече е не само най-голямата, но и най-пищната в целия регион. В него има три католически катедрали, но не достигат източноправославни.

Ще се подготвим с повече свещи за освещаването на 21 септември, обясни Васил Черпелийски, тъй като според него се очакват три-четири пъти повече гости. Поканени са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов. Сред официалните гости ще бъде и проф. Божидар Димитров, както и бизнесмените, дарили средства за градежа. След освещаването, което ще извърши дядо Николай, ще се раздава курбан за здраве. Предвидена е и светска част, която ще включва богата фолклорна програма с гайдарски и танцови изпълнения и награждаване на спомоществователите с грамоти от кмета на Стряма.

Божидар Димитров дарява Евангелие

Следващата седмица проф. Божидар Димитров, който е сред големите дарители на стрямската църква, ще подари на храма Евангелие, научи "Стандарт". Директорът на Националния исторически музей щял да донесе и малко църковна утвар, каквато трябва да притежава всеки православен храм. След това до освещаването остава около месец, през който от кметството на селото са организирали облагородяване на местата около храма - подравнява се теренът, засажда се трева и се подготвят цветни лехи, за да бъде обстановката приятна за празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай