Ще се обсъжда проект за възстановяване на басейна Мария Луиза

Ще се обсъжда проект за възстановяване на басейна Мария Луиза | StandartNews.com

Внесен е проект за възстановяване на басейна „Мария Луиза", предстои неговото обсъждане. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. „Преди години този обект е предоставен в по-големия си процент на частно дружество. И като дадохме ясен знак, че там не може да стане нищо друго освен да се възстанови басейнът, собствениците внесоха проект при главния архитект. И след като той бъде широко обсъден, ще има нужда от инвестиции, които трябва да направи самият собственик", каза Фандъкова.

Тя посочи, че инвестиционната програма, която е приета от Столичния общински съвет, се изпълнява интензивно. „Следим много внимателно за това, като съчетаваме ремонтите на водопровод и изграждането на канализации, които прави „Софийска вода", да съвпаднат с нашата инвестиционна програма за реконструкция на уличните платна, за да правим цялостни ремонти там, където е възможно. Основно се работи в южните райони – в кв. „Бенковски", в кв. „Модерно предградие", в кв. „Горубляне". В същото време ние допълваме тази инвестиционна програма и с възможностите на ПУДООС – в кв. „Люлин", в кв. „Горна баня", в кв. „Малинова долина". Имаме много ясна програма и тя се изпълнява. Това са най-скъпите инвестиции – те са свързани не само с финансиране на самите строителни дейности, но и с много отчуждителни процедури, които струват доста средства", коментира Фандъкова.

Кметът на София посочи, че общината има много сериозни планове и за другата година, защото инфраструктурата на София изисква много усилия. „Благодарна съм на всички районни кметове, които съвестно следят изпълнението на проектите като количество и като качество. Там, където не сме доволни, връщаме фирмите, за да дооправят за своя сметка. Те получават сериозни санкции както за забавяне, така и за лошо качество", каза още тя.

По думите ѝ по проекта „Западен парк" има проблеми, които се изчистват в момента. „Вярвам, че времето ще се навакса и ще можем в срок да изпълним този проект. Той се изпълнява по ОП „Региони в растеж". Използваме максимално времето за строителства – ремонтираме паркове, детски градини, спортни зали. Така че в София се строи усилено по публичната инфраструктура, за да можем да подобряваме средата", каза още тя.

До 15 септември трябва да приключи ремонтът на ул. „Резбарска", каза още Фандъкова
„Ул. „Резбарска" е изключително натоварена улица. Проблемът ѝ беше с един колектор, който е спрял да функционира още през 60-те години, оставен е на самотек и постоянно пропадаше. И улицата имаше редица пропадания – на автомобили, на техника. Затова взехме решение за цялостна реконструкция. Колекторът вече не функционира, зарит е", обясни Фандъкова.

Кметът на София уточни, че заедно с това се прави и цялостна реконструкция на улицата. „Беше направена реконструкция и на водопровода от „Софийска вода", а в момента завършва и тази на тротоарите и пътното платно. Очаквам най-късно до 15 септември да бъде завършен този обект с цялостна реконструкция на всички съоръжения, които се намират тук. Дължината на обекта е 700 м", коментира Фандъкова.

Тя обясни, че следващата година предстои цялостна реконструкция и на улиците „Каменоделска" и „Първа българска армия", които по думите ѝ са в тежко състояние. „Очаквам по-голямата част от обектите да приключат до 15 септември. След това остава да се работи по ул. „Граф Игнатиев" и разширението на бул. „Монтевидео", които не пречат на цялостното движение в града. Най-тежко е на бул. „България" – там се работи много интензивно, за да могат да успеят час по-скоро да освободят движението. Когато приключи ремонтът на платното в посока изход, ще помислим дали да започнем и платното в посока център. Ако наближи 15 септември – ще го оставим за догодина. Благодаря на хората, че са търпеливи, но не можем да злоупотребяваме с това, затова правим всичко възможно до 15 септември да приключим", каза още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай