Събират подписи за „София без блокади”

Събират подписи за „София без блокади” | StandartNews.com

София. Граждани се обединиха във фейсбук групата „София без блокада". Сред тях е бившият вътрешен министър Богомил Бонев, главният редактор на сайта afera.bg Веселина Томова, журналистът и активен блогър Александър Симов, общинският съветник от НДСВ Любка Качакова и други.

„София без блокада" настоява протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски да не блокират движението по знакови пътища и кръстовища в столицата и да се съгласуват със Столична община съгласно разпоредбите й.

Вчера стартира и онлайн петиция с името „София без блокади", която е адресирана до главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет. В нея гражданското обединение настоява провеждането на всякакви протестни и контрапротестни действия да бъде съгласно предвиденото в нормативната уредба, и по-конкретно – съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) и наредба № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община. Първа в подписката се е подписала журналистката Нора Стоичкова, а след нея примера й са последвали Ани Алашка – пресаташе на Българската стопанска камара, Елена Маразова, дъщеря на проф. Иван Маразов, кандидат на БСП за президент заедно с Ирина Бокова през 1996 г.

"Подписъала съм се, защото от 3 месеца хората, които работят и живеят в центъра, се съобразяваме с маршрути, които предварително не са известни на протестиращите, с вувузели и други шумове", обясни Нора Стоичкова пред БНР.

Групата „София без блокади" е създадена от Владимир Танев. Той е бивш програмен директор на Дарик радио, създател на бившето радио НЕТ. "Приятели, точно преди 168 часа за първи път тук споделих идеята за "София без блокади". Ден по-късно се появи Фейсбук-групата под същото име. Към този момент 1166 човека станаха членове на групата. Радвам се на вашата подкрепа. Горд съм, че успях бързо да запаля толкова много хора", пише Танев на страницата на инициативата.

Днес предстои и поредният ден на протест пред прозорците на президентството. Защитниците на кабинета обявиха, че ще продължат да протестират на мястото докато президентът Росен Плевнелиев не си подаде оставката. Те не са съгласни с действията на държавния глава и отново ще бъдат на "Дондуков" 2 в 12 часа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай