Ромите от Гърмен хванаха гората (ОБЗОР)

Ромите от Гърмен хванаха гората (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гласят бунт на 2 юни, футболни фенове от страната се събират в селото

Цели фамилии зарязаха бараките си и отидоха да берат гъби в планината

Ромите от циганската махала в Гърмен се изплашиха и се скриха в гората над селото. След екшъна в събота и последвалата неравна битка - 300 мургави мъже срещу 5-6 млади българи, много от обитателите на ромския квартал "Кремиковци" се изнесоха високо в планините. Ромите се изплашиха, след като стотици местни жители се вдигнаха срещу тях. Някои тръгнаха с цялото си домочадие - с жените, децата, възрастните си родители. Едни поеха към горите пеша, други - с коне и каруци, а трети с микробуси. Заради страха от мъст от страна на българите ромското преселение продължи и през следващите дни. Защитени от струпаните на входа на махалата полицаи, те тръгнаха по единствения открит пред тях път - нагоре към планината.

"Вероятно е страхът да задържи доста от тях високо в планината през цялото лято. Защото до месец ще излезе гъбата, малко по-късно ще дойде ред на билките, на боровинките и ягодите. От сутрин до вечер ромите ще събират гъби и билки на 15 километра над най-високото гърменско село Рибново. И ще са там чак до средата на септември. Тогава ще се прибират по две причини - хем гъбите и билките привършват, хем става студено в гората. Денят на Ботев - 2 юни, ще е ден за мащабен бунт в Гърмен. Опитът за заравяне на томахавките между българи и роми завърши неуспешно днес, а помирителната среща между двата враждуващи лагера не се състоя. Вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов, които пристигнаха в селото с намерения да инициират дискусия между враждуващите страни, продължават разговорите и днес. Днес жителите на селото обявиха, че случилото се в Катуница преди 4 години ще е театър в сравнение с Гърмен. Протестиращите решиха занапред да правят шествия всеки ден. Те са подкрепени от представители на футболните агитки и рокери. В Гърмен са познати лица от протестите като Димитър Ангелов - Дучето и Марин Маринов. Очаква се към селото да дойдат фенове от почти всички агитки на футболните отбори, основно от София, Пловдив и Варна. Към Гърмен са се насочили и много националисти. Днес на площада дори старец размаха оръжие, а други жители на селото обявиха, че имат пушки и ще се лее кръв. От ромска страна местните очакват подкрепа най-вече от циганските кланове в Петрич, където имат много роднини. МВР предприема превантивни мерки и патрули дебнат по пътищата, водещи към Гърмен, за да спират всякакви по-съмнителни субекти, отправили се към селото с цел бунт. "Даваме 1 седмица ултиматум - до 2 юни, да се изравнят със земята тези постройки и да се изселят тези роми, които са дошли тук от цяла България. В противен случай ще вземем нещата в наши ръце", категорични са протестиращи.

Гърменци искат прилагането на цялата строгост на закона към незаконните постройки на ромите и нелегално пребиваващите в квартала. МВР ще продължи да осигурява засилено полицейско присъствие, увериха от ведомството. Главният секретар на МВР обяви още, че престъпността е ниска и ромските набези не са причина за напрежението.

Той представи статистика, според която има само 4 кражби в региона от началото на годината. Костов подчерта, че в Гърмен битовата престъпност е много по-ниска от други населени места. На този етап без отговор обаче остава основният въпрос - дали и кога ще се бутат незаконните постройки. Инициативният комитет иска пълна проверка в махалата - колко къщи са построени, имат ли разрешителни, кой им е издал разрешителните, каква е адресната регистрация на живеещите там, имат ли разрешение за електрозахранване и ВиК.

Пастор: Бяхме като братя с българите

"Няма къде да отидем. Израснали сме тук като братя с българите, но дяволът си няма работа. Стана голяма беля". Това сподели пасторът Иван Айдаров, който служи в евангелистка църква в квартал "Кремиковци". Местните не смеят да мигнат вечер, макар жандармерия да ги пази вече няколко дни. Пасторът разкри, че късно е имал среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов в полицейското управление в Гоце Делчев. "С мен бяха още 8 души от махалата. Ние сме готови за мир. Бъчварова поиска от нас да сме кротки и мирни, да се разберем с българите, да си живеем и занапред с тях, както бе и преди случката в събота. Ние сме съгласни да се погодим с тях. Тези момчета - наши и техни, които се скараха преди дни, са израснали заедно. На една маса сме пили. Уважавахме се, поздравявахме се, не сме се делили", твърди Айдаров.

Местните настояват за списък с бързите мерки

Спорове не се решават с брадви и камъни. Ситуацията в Гърмен ескалира, защото държавата и местната власт са липсвали години наред. Това заяви в Благоевград Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок. Той бе категоричен, че законът трябва да се прилага еднакво към всички и незаконните постройки трябва да се премахнат. В противен случай се създава ситуация на беззаконие. Гърмен не е частен случаи, подобни проблеми има и на други места. МВР трябва да се намеси, за да се постигне трайно спокойствие в тези райони, заяви Делчев. Единственият начин за интеграция е образованието, коментира той. Делчев ще поиска от министъра на образованието списък с конкретните мерки, които се предвиждат за стимулиране на образованието сред малцинствата и за по-тясното му обвързване със социалните плащания.

Първо трябва да им намерят подслон

"Параграф 22" пази строежите в кв. "Кремиковци" от събаряне. Те не са разрушени, тъй като общината първо трябва да осигури домове на обитателите им. Това обаче е невъзможно. И така вече 4 години събарянето на къщите се отлага. От ДНСК уточниха, че през 2012 г. са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местността Падарката край село Марчево. На извършителите на незаконното строителство са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. С писмо от 12 декември 2013 г. на Министерството на инвестиционното проектиране е видно, че временно е спряно изпълнението по принудителното премахване на незаконните строежи - до решаване на жилищния проблем на засегнатото население.

Дядо вади пищов на мегдана
Българи крият чифтета в мазетата, полицията накрак

Българите в Гърмен вече открито плашат със саморазправа. Местните са на мнение, че държавата е безсилна да се справи с проблема, затова са готови да се оправят сами.

Местният дядо Божик днес размаха пищов на мегдана. Възрастният мъж обяви, че му е омръзнало да търпи набезите на ромите години наред. Многократно са го обирали, а от полицията приемали жалбите му за маловажни и след два месеца прекратявали преписките. Дядото размаха пистолета и обяви, че не се притеснява, защото го притежава съвсем законно. "Ето го пищова ми. Който не вярва, че имам пищов - ето го", изтъкна старецът. "Живи няма да ги оставя. Десет патрона има в него", закани се той. Жителите на Гърмен също потвърдиха, че имат двуцевки в мазетата си. "Тук сме все ловджии, пушкала и чифтета да искаш. Циганите нямат шанс!", коментират местните. "Нека не прибягваме към саморазправа", призова Христо Разсолков. "Това напрежение се дължи не на престъпност. Това напрежение се дължи на това, че има известно чувство за безнаказаност", добави пък главният секретар на МВР Георги Костов. Хората от селото обаче обявиха, че ще последват примера на дядо Божик. Те попитаха също защо ромите, които са неграмотни, имат книжки и шофират. "Дошли са в нашите ниви и са си направили къщи, ядат ни реколтата. Три съдебни решения имам и не мога да си взема земята, защото един циганин си е построил къща и тя вече е узаконена", разказа друг жител на Гърмен. Според директора на полицията в Благоевград без диалог между българите и ромите няма как да се реши проблемът в селото. Той обеща, че засиленото полицейско присъствие ще остане, докато има напрежение.

Слагат камери по главния път

"Няма как сами да се справим с този казус. Необходима ни е помощта на МРРБ и МВР. На днешната сесия на общинския съвет ще коментираме проблема, но няма как само местната власт да се справи със ситуацията. На срещата с вътрешния министър Румяна Бъчварова и с главния секретар Георги Костов решихме да поставим видеокамери за наблюдение на пътя към ромския квартал", заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова. Районът на махалата някога е бил земеделски терен, който е превърнат в населено място извън регулация. "Непременно трябва да стартират не само проверки на всички незаконни постройки, за които има издадени заповеди за събаряне от 2011 година, но и да се изпълнят тези заповеди. Но това е в правомощията на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" - Благоевград", уточни Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай