Правим си бира със 130 лв. инвестиция

Все повече любители се палят по кехлибарената течност по домашна рецепта

Правим си бира със 130 лв. инвестиция | StandartNews.com

Асоциацията на домашните пивовари в България е регистрирана на 3 март 2013 г. от 18 души ентусиасти, домашни пивовари. Целта на организацията е да популяризира направата на домашно пиво, да подпомага своите членове и желаещите да варят бира вкъщи, както и да възпитава вкус към пивото и да покаже, че има различни видове пиво освен традиционно познатите.

Милиони литри бира се изпиват у нас всяка година. Повечето от почитателите на пивото обаче залагат на традиционните вкусове и марки, които се предлагат масово по магазините. И така се лишават от удоволствието да опитат стотиците различни вкусове, които може да предложат майсторите на домашна бира.

"Домашната бира като технология и начин на направа няма абсолютно никаква разлика с бирата, която се прави в промишлените пивоварни. Биохимическите процеси, които протичат в дома и в голямата пивоварна, са едни и същи. Разликата е в това, че домашният пивовар, варейки много малки дози - в рамките на 20, 30 или 50 литра при един процес, на всяка една варка може да произведе различен вид пиво", разказва Темелко Пампов, президент на Асоциацията на домашните пивовари в България. Именно разнообразието и експериментирането с различни вкусове отличават домашните пивовари от промишлените. "Водещото при големите пивоварни е да постигнат качество и продаваемост на бирата. Докато домашните пивовари търсим разнообразие, различни стилове, правим различни опити за подобрение на рецептите, които съществуват", обяснява Пампов. Рецептите за направа на пиво са десетки хиляди, но сред тях няма типично българска, може би защото домашното пивоварство още не е така масово, както в държави като Германия и Полша например. "Ние още сме в бебешката възраст, но ентусиазмът е голям, от ден на ден интересът към домашното пивоварство нараства и членовете ни също", разказва Пампов. Суровините, от които се прави пивото, вече също са достъпни и могат да се поръчат по интернет.

Първоначалната инвестиция за нужните съдове за 20-литрова варка е около 120-130 лв. В цената влизат и суровините за производство на първата партида пиво. Литър домашна бира излиза около лев и може да трае дори цяла година. По света много домашни пивовари успяват да превърнат хобито си в доходоносен бизнес. У нас засега по-големите количества домашна бира се консумират за собствено удоволствие на майстора или в компания с приятели. Но все повече хора започват да гледат на увлечението си по производството на бира като на потенциална възможност за развитие на бизнес.

Експерименти с хмел и диня

Бира от диня е един от най-екзотичните експерименти на българските домашни пивовари. Освен от диня те правят и различни други миксове. "Започва се напролет с първите плодове - ягоди, череши, вишни, праскови, кайсии, после идват дините, пъпешите. Като цяло плодовите бири обаче са трудни за направа", разказва домашен пивовар номер едно Темелко Пампов. Плодовите бири за разлика от радлерите не са смес между бира и плодов сок. "Ние правим белгийски тип бири, при които истински плодове ферментират заедно с бирената мъст. Това е коренно различно", обяснява Пампов. За традиционната бира пък казва, че ако домашната е добре направена, трудно може да се различи от промишленото производство. Дори професионалист не може да открие разликите. В повечето случаи домашните пивовари влагат повече от себе си и понякога техните продукти стават дори по-добри от купешките.

Октоберфест в София

Октоберфест за домашна бира в центъра на София смятат да организират тази година от Асоциацията на домашните пивовари в България. Подробностите за мястото и времето на събитието обаче предстои да се уточнят. Сигурно е обаче, че още през април ще има вътрешен конкурс за организацията, който ще се проведе в Пловдив. През юли пък ще е националният конкурс, на който домашните пивовари ще мерят качеството на пивото си с конкуренти от няколко европейски държави. Нашите бири обаче вече са получили признание от чужбина. Пиво на пловдивски майстор в стил бок (силна тъмна немска бира) спечели голяма награда тази година - Бронзова шишарка в Кошице, Словакия. Полският сертифициран съдия Томаш Копира, който оценявал участниците в първия национален конкурс за домашно пиво у нас, проведен миналата година, също се изказал доста ласкаво за качеството на родната бира домашно производство. Така че големите успехи и признанието за нашите пивовари тепърва предстоят.

Съвети за начинаещи майстори

Има два начина за правене на бира вкъщи. Основната част от българските домашни пивовари варят бира от малц. Другият начин е да се ползва малцов екстракт, което спестява една от стъпките - озахаряването на малца. Нужно ви е оборудване, чиято цена е около 130 лв., и тенджера, в която да се "готви" бирата, както и съд, в който да става изцеждането на захарния сироп от малца. След като се изцеди, сиропът се връща отново в тенджерата и започва варенето. По време на варенето се слага хмелът, който е основна съставка на пивото. След варенето на бирата, което продължава един час, се слага серпентина, която бързо охлажда течността, за да не позволи тя да се зарази с вредни бактерии. След това се слага във ферментатор, който представлява 19-литрово шише, затворено с воден клапан, в него са и дрождите. Изчаква се още няколко дни и се претака, но може и да се пропусне този момент. Първата или втората седмица течността се бутилира, като се добавя малко захар. Дрождите, които все още са вътре, изяждат тази захар и отделят въглероден двуокис, от който се получава газировката на пивото. Отлежава още няколко дни и имате готово домашно пиво, на което да се наслаждавате. Много е важно през целия процес на работа да се спазва перфектна хигиена. Ферментацията протича при различна температура в зависимост от вида на бирата. Повече информация как да се направи бира в домашни условия може да се намери на сайта на Асоциацията на домашните пивовари в България.

Без консерванти и добавен алкохол

Мит е, че в пивото има консерванти. Те не се слагат нито в домашната, нито в купешката бира, казва Темелко Пампов, президент на Асоциацията на домашните пивовари в България. Голямата трайност на купешката бира се дължи на пастьоризация и филтрация, казва той. "Легенда е също, че в бирата се слага допълнително алкохол. Уверен съм в това, което казвам, защото ходя по пивоварни и съм виждал с очите си как се работи в тях. Никой не би сложил допълнително алкохол, при положение че бирата си го произвежда сама", казва Пампов. "Моя бира е траела и една година без пастьоризация, но за да стане това, трябва да се ползват чисти съдове, да не са заразени и бутилките. Колкото по-висок е процентът на алкохол, толкова по-дълго може да се съхранява бирата. Има бири, които са като виното - с над 10-15% алкохол, и колкото повече отлежават, толкова по-хубави стават. Има такива, които отлежават в бурета - така се постига разнообразието, което е най-важно за домашните пивовари", казва Пампов.

Всеки град с две пивоварни

Темелко Пампов, президент на Асоциацията на домашните пивовари в България

- Г-н Пампов, откъде може човек да си купи домашна бира?

- Нямаме право да продаваме домашната бира, тъй като тази напитка е акцизен продукт. За да може да се продава, трябва да има юридическо лице, което да е регистрирано като данъчен субект по Закона за акцизите. Така че домашното пиво се прави само за собствено удоволствие - подаряваме, но не продаваме. Нормалната посока на развитие на домашните пивовари по света обаче показва, че от техните редици обикновено излизат малки ресторантски пивоварни, които внасят разнообразие и развиват вкуса и бирената култура.

- Наблюдава ли се тази тенденция и у нас?

- Да, вече има една минипивоварна във Варна, която се ръководи от домашен пивовар. Очакваме в най-скоро време нейните продукти да се появят на пазара. Инвестицията е на българин, домашен пивовар, който живее в чужбина. Той още работи и живее в чужбина - Лондон, Ню Йорк. Негов приятел, също домашен пивовар, ръководи нещата тук на място. Има доста хора, които са в процес на идейна разработка на малки пивоварни ресторанти. Те вече тръгват по нормалния път на развитие на пивоварството.

- Къде може да се опита домашна бира?

- В София има една ресторантска пивоварна, в Пловдив също работи една типична германска бирария, в която пивото се приготвя на място. В Трявна има една пивоварна, която предлага белгийски тип бири. Във Варна също има малка пивоварна, която работи в един от хотелите в Аспарухово. Дай боже, да станат много повече. Във всеки град трябва да има поне една работеща такава пивоварна, но още по-добре две, за да се конкурират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай