Нова версия: Анна и Никита държани за заложници

Нова версия: Анна и Никита държани за заложници | StandartNews.com

Заподозреният за убийството Герман водел малкия на забавачка

Двойното убийство на Анна Леонтиева и сина й Никита Плотников от Перм шокира и Русия. Разследващите в Москва правят всичко по силите си, за да разплетат зверството, извършено у нас. В същото време руските медии извадиха нови версии за касапницата. "Жестоко убитата Анна взела пари на заем от подозрителни имигранти", съобщи NTV. Предполага са, че те са били руснаци. Майката и детето са били заложници срещу голям дълг, който вероятно е бил искан от неин близък. Задължението обаче не е било покрито и Анна била разфасована, а частите й разхвърляни в покрайнините на Приморско. Това обаче не послужило за урок на длъжника и същата участ последвала и 5-годишното дете. Момченцето бе намерено няколко дни по-късно убито и хвърлено в зелен куфар в река Искър до Пасарел.

Според NTV разследването тепърва ще трябва да отговаря на много въпроси: защо Леонтиева се е преместила в България и защо роднините й в Русия не са подали сигнал при изчезването й.

Междувременно стана ясно, че заподозреният Герман Костин и българската стюардеса Весела Вачева, в чийто зелен куфар бе намерено тялото на Никита Плотников, не са заедно от 2011 г. Това е заявила самата Вачева пред разпитващите я по телефона полицаи. Костин се запознал с Анна Леонтиева миналата година в Кирения, Северен Кипър. От началото на 2015 г. двамата дошли в София, а според разследващите от СДВР те дори живеели заедно в столицата. Голяма част от времето си прекарвали в претърсения от СДВР апартамент на ул. "Яна Язова" 15. Според полицаите Герман бил забелязван да кара малкия Никита на частна детска градина. "Апартаментът на втория етаж си е на Герман. Когато претърсваха жилището, полицаите заявиха, че въобще не сме знаели кой ни е съсед. Според мен, обаче, те са много далеч от истината кой е убил детето, ако подозират Герман", заяви съседка от кооперацията. Според МВР обаче, в съжителството на Анна и Герман може да се търси мотива за убийството на 35-годишната рускиня. Макар пред "Стандарт" в неделя вечерта Герман да заяви, че след два дни каца в София, той не се е появил в СДВР за разпит, заявиха от МВР. Разследващите проверяват дали заподозреният не е в Кипър.

Свадата прераснала в бой с ножове

Бизнесинтереси може да са в дъното на двойното убийство, подозират руски медии. Според "Росийская газета" преди престъплението е имало свада, която прераснала в бой с ножове. Дали детето не е било опасен свидетел, пита вестникът. Анна живеела в Приморско в апартамент, който наела от Герман - руски гражданин, воювал в Афганистан. Той бил женен за българка и развивал бизнес на кипърска територия. Герман е и основният заподозрян за смъртта на Никита и Анна, добавя "Росийская газета". Според "Комсомолская правда" жената не била известна сред руската общност в България. Тя купила апартамента през 2008 г., но се настанила в него много по-късно. Анна била съсобственичка на имота с Герман Костин, твърди вестникът. Отношенията им пък не били изяснени. Според версията на "Комсомолская правда" Анна не работела, а живеела с парите, които й изпращал бившият й съпруг - бащата на Никита. На друго мнение е "Московский комсомолец". Леонтиева е юристка и била твърде самостоятелна и енергична жена. Тя шофирала яркочервен мерцедес и обожавала сина си, парите и кариерата. Според друга версия в същия вестник Анна се омъжвала няколко пъти за заможни мъже. Купувала имоти в Кипър и България, а след последния си развод се покрила в чужбина заедно със сина си.

Приятелка: Леонтиева бе добра и отзивчива

Анна Леонтиева била добра и отзивчива, винаги помагала. Това твърди приятелката й от социалната мрежа "Одноклассники" Татяна Олшанская. Двете са работили заедно в продължение на пет години.
Олшанская твърди, че с Леонтиева се е чула през ноември 2012 г. и си говорели за децата. Рускинята за последен път влиза в социалната мрежа "Одноклассники" на 4 януари 2010 г.

Убитата мечтала за по-добър живот

Анна Леонтиева не спряла да търси по-добър живот за себе си. Тя е родена в Соликамск, един от най-древните градове на Русия, основан през ХVI век. Той се намира на 200 км от Перм. Започва да учи право в областния център, след това бързо се омъжва за първия си съпруг от Санкт Петербург. Там обаче младата жена не може да намери добра работа и затова често пътувала до Перм. Накрая започва в областната администрация на Перм. Там намира новия мъж в живота си - Вадим Плотников, който е шеф на департамента по здравеопазване. "Анна винаги е била кариеристка, умът и щракаше бързо, беше целеустремена, дисциплинирана", разказва пред сайта В курсе.ру бившият й ръководител Павел Блусь.

"Винаги можеше да разчиташ на нея като специалист, изпълняваше всичко качествено и в срок. Винаги се стараеше да води проектите, да бъде първа", допълва той. Блусь не знае много за личния й живот, работата била за нея на първо място. Той си спомни разговор с Анна, при който коментирали защо се задържа повече в работата, а не отиде да се занимава с домашните си задължения. "Мъжът ми може и сам да се погрижи за себе си", казала Анна на шефа си. Родният град на Леонтиева - Соликамск, е уникален с ресурсите си от магний и промишлени соли. Най-ценна е карналитовата руда, от която се добиват титаниеви сплави за авиоиндустрията. Предприятието в града е най-големия производител на титанова продукция и осигурява 40 на сто от нуждите на Боинг, 60 на сто на производителя на Еърбъс и цялото количество за бразилския Ембраер.

Привикаха на разпит бащата на Никита

Вадим Плотников и бабата на момчето идват в София до дни

Бащата на зверски убитото русначе у нас - Вадим Плотников, е привикан да даде показания в Следствения комитет на Русия. Това съобщи руската телевизия НТВ. Очаква се показания да даде и бабата на Никита - Олга Владимировна.
Двамата трябва да дойдат и у нас, за да разпознаят тялото на детето. Майката на Анна Леонтиева и бащата на Никита трябваше да пристигнат в София още. Проверка на "Стандарт" установи, че още не са им издадени български визи. Най-вероятно двамата ще излетят от Москва в близките дни.

57-годишният Вадим Плотников е заемал висока длъжност в правителството на Пермска област, съобщава руският сайт ntv.ru. През 2006 г. той оглавява отдела по управление с бюджетни средства в департамента по здравеопзване на Пермска област. През октомври същата година става шеф на Агеницията по управление на учрежденията по здравеопазване на Пермска област. Вероятно по това време се запознава и с Анна Леонтиева, която също работи в отдела по развитие на човешкия потенциал в администрацията. На тази длъжност остава до 2011 г., когато се разделя с Леонтиева. Оттогава насам Вадим Плотников е главен лекар на онкологочния диспансер в Перм.

Той е завършил е Пермския държавен медицински институт през 1981 г., става ясно още от биографията му, публикувана в интернет. Дълги години след това до 1999 г. е лекар анестезиолог в Пермската детската болница намер 15. След това става началник отдел в Центъра по хигиена и епидемиология на Пермска област.

Бабата на Никита пък, Олга Владимировна, редовно е общувала с дъщеря си и внуката си в интернет. Пред разследващите обаче се затруднява да отговори кога за последен път се е свързала с тях, твърдят още руските сайтове.

Руското правителство прати самолет за Алиса

Тригодишното момиченце Алиса, чиято майка са самоуби в България, ще бъде върнато в родината си, предаде ТАСС. Днес специален самолет ще отведе детето в Русия. Това съобщи пред журналисти пълномощникът на президента на РФ за правата на детето Павел Астахов. Той е отправил искане към правителството на Руската федерация за евакуацията на детето, което било уважено.

Рускинята Александра загина на 17 март, хвърляйки се от прозорец на петия етаж на жилищния си блок в Бургас. Момиченцето оцеля по чудо с много счупвания и травми. Астахов уточни, че детето ще бъде настанено в клиниката на д-р Рошал. Александра е живеела в Бургас с детето си през последните две години. В момента на инцидента съпругът й е бил в Москва.

В България продължава разследването по случая.

Костов: Още са с неустановена самоличност

Към момента труповете на детето и от куфара, и на разчленената жена край Приморско са с неустановена самоличност. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов във вътрешна комисия. За да се установи самоличността на жертвите, трябва да имаме пряк контакт с техен близък по права линия, заяви главният секретар на МВР. "Извършили сме необходимите действия през международното сътрудничество. Просто чакаме да дойде предполагаемият, хипотетичен биологичен баща", заяви той.

Костов съобщи, че снимките на Никита Леонтиев и майка му Ана Леонтиева са били разпространени в медиите, защото има голяма степен на вероятност те да са жертви на тежко престъпление. Но няма категорични доказателства, че това е така, на този етап твърдението все още е хипотеза.

Костин се занимавал с имоти

Основният заподозрян Герман Костин е бивш офицер от руската армия. Служил в горещи точки като Афганистан и Чечения. През последните години живеел в Кипър, където се е занимавал с недвижими имоти. По куфара, в който бе намерено тялото на момченцето, бяха намерени остатъци от пътнически стикери от Северен Кипър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай