Морето празно, цените падат

Морето празно, цените падат | StandartNews.com

Нощувки с 50% намаление предлагат в интернет

Кризата в Украйна, порои, наводнения и черен пиар удариха туристическия сезон по морето. Ще свърши ли черната серия, ще се радваме ли на повече гости поне през август, се питат хората от бранша и търсят начини да си запълнят хотелите и ресторантите.

Нечувано! Цените по морето падат в пика на сезона! В сайтовете за колективно пазаруване стотици хотели се появиха с оферти "-50%". Ефектът обаче не е голям, коментират от туристическия бранш. Причината е, че всяко пето легло по Южното Черноморие е празно. Никой не помни подобен отлив на туристи, и то в разгара на сезона. По същото време миналата година южните курорти се пукаха по шевовете от народ. Да се намери незаета стая след 15 юли бе абсолютно невъзможно. В момента положението е отчайващо, а от началото на август против всяка логика се очаква свободните места да се увеличат. Изключение от общото правило има само в къмпинг "Нестинарка", където всички апартхотели са заети почти на 100% до края на юли.

На север също отчитат по-слаба заетост на базата спрямо същия период на миналата година. В момента хотелите в Балчик са пълни едва между 60 и 75 на сто, докато миналата година по това време заетостта е била 85 на сто, каза за "Стандарт" Десислава Кирякова - представител на БХРА в морския град и управител на хотел.

Там също пробват да привлекат туристи с по-ниски цени. 10 на сто отстъпка при записване "в последната минута" предлага четиризвездният "Реджина Мария", както и тайна оферта, от която до 25 август могат да се възползват клиенти на най-големия интернет сайт за резервации на ваканции booking.com.

Причината за слабия сезон е лошото стечение на няколко обстоятелства, коментират хотелиери. От една страна са лошото време и наводненията, които прогониха много от туристите. От друга страна има голям отлив и от западни летовници, който е необясним. Кризата в Украйна пък нанесе допълнителен удар и намали резервациите както от Украйна, татка и от Русия, твърдят хора от бранша.

Последното наводнение преди седмица в община Приморско засегна почти цялото южно крайбрежие. След потопа морето стана като боза. Мътилката от придошлите реки се разнася от Созопол до Синеморец и хората се страхуват да влизат във водата.

Лошият късмет не подмина и Севера. "Имаше анулирани резервации заради дъждовете през юни и последвалите информации, особено в румънските медии, а и в други страни - за зараза в морето. Наводненията също отказаха туристи. При нас, а и при колеги, имахме анулирани резервации от румънци, руснаци, дори и българи, казва Десислава Кирякова от БХРА в Балчик. Според нея профилът на туриста се променя. "Това, което забелязвам и в нашия хотел - има по-слаб интерес към записвания за екскурзии и други мероприятия. Донякъде отдавам понижението на записванията за почивки при нас и на факта, че до средата на юли бе и световното първенство по футбол. Макар че Бразилия е далеч от нас, все пак има отражение върху туристопотока в световен мащаб, което няма как да не засегне и българския туризъм", казва Кирякова.

Пак проверяват Офицерския плаж

Пороят, който се изля в събота, изгони туристите още по пладне от плажа. Дъждът продължи близо два часа, наводни улиците на Варна и алеите в Златни пясъци. Истински реки тръгнаха в района на жп гарата във Варна и заради наводнените релси спряха влаковете в района й. На централния плаж в града - до калните бани, водата отнесе пясъка и засипа с наноси и боклуци. Отново преля така нар. Шокъров канал в близост до любимия на варненци Офицерски плаж. Днес инспекторите ще вземат пак проби за качеството на водата. Синоптиците прогнозираха пак буря в неделя и въпреки че нямаше слънце, хората окупираха плажа от рано сутринта, за да я изпреварят поне с малко морски бани.

Искат компенсации за дъжда

Някои западняци не спират да мрънкат, че трябва да им се правят отстъпки в хотелите при дъждовно време. Има такава практика, но тя е в по-слънчеви дестинации като Италия и Испания, коментираха от туристическия бранш. Компенсации заради по-неблагоприятни метеорологични условия могат да бъдат търсени от туристите само ако слънчевите дни са обещани предварително в офертата на хотела, категорични са експертите.

И кръчмарите се молят за хубаво време

"Чакаме слънце, а бие град", ядосват се хотелиери и концесионери по морето във Варна и близките курорти. Комплексите са пълни с туристи, но докато си подадат носа на плажа тези дни и започва да вали и да гърми. Юлските горещници ги няма, сезонът е на провал, ако не спре пороят, казват от туристическия бранш. Като вали силно - и кръчмите са празни, летовниците стоят намръщени в стаите или обикалят моловете, приходи за нас няма, кахърят се собствениците на крайбрежни заведения в пика на лятото. Ако трябва - молебен срещу дъжд ще правим и курбан за хубаво време ще дадем, за да вържем сезона, канят се най-потърпевшите от пороите по морето.

На север се радват на руснаци и румънци

Руснаци и румънци спасяват сезона по Северното Черноморие, твърдят хотелиерите. За тяхна радост тиражираните публикации как след последните потопи курорти и плажове са в ужасно състояние не са прогонили туристите.

"Всяко чудо за три дни, така стана и с черния пиар за морето у нас в съседни държави. Морската наздравица, която вдигнаха в пика на сезона зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, кметът Иван Портних и областният управител Иван Великов разби на пух и прах всички приказки колко е опасна водата край морската столица", твърдят от Варненската туристическа камара (ВТК). "В момента е проблем да се намерят дори по една-две свободни стаи в хотелите с повече звезди. Наистина заради наводненията руснаците няма да бележат ръста от 13% за миналата година. В момента те са с 5-6% повече, но братушките предпочитат като нас месец август за почивка и тогава се очаква ръстът да бъде 10%", коментира доц. Стоян Маринов от УС на ВТК. Според него украинците, които са резервирали места в Златните и по-големите северни черноморски курорти, са тук.

Има отказали се в по-малките населени места по морето. Като цяло по Българското Черноморие се очакват 200-205 000 украинци срещу 207 000 миналото лято.

20% ръст се очаква да бележат молдовците, но те не са много платежоспособни извън предплатения ол-инклузив. Въпреки проблемите с въздушните пространства и заобикаляне на Украйна има около 60 000 туристи от Беларус във Варна и близките курорти. Третото място след руснаци и румънци държат германските летовници, а на четвърто място са поляците. Те са напълнили хотелите край "Кабакум", "Трифон Зарезан" и са предимно млади семейства с деца.

Дъждовете ден през ден в средата на юли създават неудобства, но добре е, че до обяд пече слънце, доволни са и на това в бранша.

Цените по Северното Черноморие вече са пикови. Пакетите на петзвездните хотели са от 70 евро до 85-90 евро с всички екстри. Най-евтините почивки в активния сезон са в тризвездните хотели на втора и трета линия - по 35-40 евро на човек на ден. Кръчмите също са надули яко цените. В по-тузарските ресторанти на Златните кюфте и кебапче са по 3,80 лева, порция пържени картофи - 4 лева, а със сирене - 5 лева. Най-евтината салата е 6-8 лева, един пилешки шиш - 9 лева, калмари и миди - 15 лева, ципура - 20 лева, спагети - 7-8 лева, малка наливна "Загорка" - 3 лева.

Черноморец с нови мощи

Мощите на свети Николай Чудотворец пристигнаха вчера в храма в Черноморец заедно със сертификат за автентичност от италианския град Бари. Те трябва да заменят откраднатите светини преди няколко месеца. Ампулата с телесната течност - манна на светеца, бе предадена на местния свещеник отец Стилиян от шефа на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. "Тази година мощите в Бари изтекоха и ги дадоха на нас. Тук са благодарение на Марин Райков, който свърши черната работа. Навсякъде по света, където има такава манна, стават чудеса, надявам се да стават и тук", каза проф. Божидар Димитров.

"Радостта отново да се сдобием с мощите на свети Никола е благодарение на държавните мъже, които ни гласуваха доверие да станем пазители на вяра, традиции, култура, обичаи - всичко, което ни прави православни християни. Нашият храм ще бъде достоен пазител на мощите и ще работим така, че да оставим следа след себе си", обеща на свой ред отец Стилиян от Черноморец.

Свада заради паркинг в Несебър

Десетки шофьори освободиха автомобилите си с жива верига пред наказателния паркинг в Несебър, съобщи flagman.bg. Основната част от колите били репатрирани от стар паркинг до аквапарк "Екшън". "Пред комплекса нямаше места за спиране и решихме да потърсим други варианти. На 200 метра видяхме табела "паркинг" - мястото не беше нито зелена площ, нито асфалтирано, а по-скоро запустяло. Може би някога е работило. Няколко часа по-късно се върнахме и с изненада установихме, че автомобилът ни е репатриран. Намерихме го на наказателния паркинг. Казаха ни, че са го вдигнали, защото е спрял на "зелени площи". Веднага след нас започнаха да пристигат и други хора. Напрежението се покачи. Всички бяха бесни и обвиняваха паяка в рекет", разказа потърпевш.

Водачите започнали един след друг да звънят на адвокати и да цитират конкретни наредби и закони, според които колите им нямат право да бъдат репатрирани. В крайна сметка служителите на наказателния паркинг са ги освободили. В Несебър услугата се извършва от частна фирма - "Транс груп 2012", и от миналата година сигналите срещу тях валят един след друг. Според потърпевши масово се вдигат автомобили с регистрации, различни от бургаска. Плащането за освобождаването на репатриран автомобил пък става на око. Същите тези момчета на място решават дали да ви вземат 50, 100 или 150 лева, жалват се потърпевши.

От Фейсбук: 300 лв. на ден за семейство е непосилно

Дори и с намаление наполовина цените остават високи за джоба на българина, коментират хората. На мнозина курортите в Турция и Гърция им излизат по-изгодно.

"Не можем да си позволим финансово да почиваме на българското море. Не знам дали хотелиерите си дават сметка, че цените тук са убийствени. Предлагаха ни оферти с огромни отстъпки, които ни излизат по 300 лв. на ден за четиричленно семейство за пълен пансион. Каква ли щеше да е сметката без намалението - не ми се мисли! В крайна сметка избрахме Паралия в Гърция, където ще ни излезе точно наполовина, и то без никакви отстъпки", коментира във Фейсбук Нина Денчева.

Обещават сух август

След пороите най-после се задава хубаво време за летовниците, обещават метеоролозите. Според тях, август ще бъде сух и горещ. Температурите край морето ще са между 27 и 33 градуса, като на юг обикновено ще е с два градуса по-топло. Кратки превалявания ще има чак в последната десетдневка на месеца. Дори при дъжд градусите няма да падат под 19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай