Каракачанов: Заплатите на военните скачат с 10% от 1 януари

Каракачанов: Заплатите на военните скачат с 10% от 1 януари | StandartNews.com

От 1 януари ще бъдат увеличени заплатите в армията. Между 10 и 11% е увеличението, искаше ми се повече, но това са реалностите на бюджета. С тези 70-80 лева, които ще получат кадровите военнослужещи, няма как да привлечеш за около 720 лв. млад човек. Сега заплатите ще са около 800 лева. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред БНТ.

Каквито и номера да правят, техният номер няма да мине. В България с всички приказки за прозрачност и борба с корупцията има закони, които могат да стопират всяка една поръчка. Това заяви Каракачанов по повод обжалването на ремонта на 15 изтребителя МиГ-29, за които бе поканена-фирмата-производител, но преговорите бяха обжалвани от украинска компания.

Каракачанов даде пример с блокираната от 2 г. поръчка за храната на войската. Законът за обществени поръчки (ЗОП) трябва да е променен що се отнася до поръчки за националната сигурност, бойна техника - подобни процедури (обжалване, което спъва процедурите - б.р.) да не могат да бъдат правени.

Каракачанов не изключва да има и геополитически причини за обжалване на преговорите с руския консорциум РСК МиГ - "тези играчи в България, които бяха свикнали 20 г. да се намесват при ремонта - няма как това да остане скрито. Аз няма да отстъпя, посредници в тази сделка няма да има", категоричен е военният министър.

Относно ремонта на военнотранспортните самолети Спартан, служебното правителство е започнало преговори. Това е фирма-монополист, при подписването на договора не е включена клауза, която да регламентира, че част от обслужването на тези самолети може да бъде в нашите военноремонтни заводи. Договорът е подписан от 2004-2005 г., заяви Каракачанов и допълни, че е лесно е да се съгласиш с първата оферта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай