Изнасяме попове

Бягат в Гърция за 1000 евро заплата

Изнасяме попове | StandartNews.com

София. След лекарите започнахме да изнасяме и попове. Родните свещеници взеха да се гърчеят заради пари. Те масово отиват през последните години да проповядват в Гърция за заплата от 1000 евро. У нас месечното им възнаграждение е около 315 лв. Толкова е минималният осигурителен праг за хората в расо според класификатора на професиите.

Това съобщи вчера Свещеническият синдикат към КТ "Подкрепа". "Над 150 наши духовници, при това далеч от пенсионната възраст, вече служат в гръцки църкви", заяви Христо Латинов, експерт към профсъюза. За да получат работа, поповете трябвало да представят свидетелство, че са ръкоположени за православни свещеници, да покажат писмо от Светия синод, че не са лишени от канонични права и да понаучат езика. Наши отчета намирали работа и в Македонската православна църква. Там получавали между 600 и 800 евро заплата.

Ниското възнаграждение и неуредиците гонели кандидатите за попове в България. "Броят им у нас е паднал до 800, като половината са над 65 години", каза Латинов. В Македония, където живеят 2,5 млн. души, от които 800 хиляди са албанци, имало 5600 свещеници.

Около 30% от духовниците вече членували в синдиката, твърди Латинов. Профсъюзът ще поднови официално настояването си Главна инспекция по труда да сложи ред в трудовоправните отношения между свещениците и Българската православна църква. През миналата година трудови инспектори започнаха проверки, но на много места не бяха допуснати от епархиите. Затова били проверени едва 10% от църквите. "Искаме духовниците да сключват трудови договори, по които да бъдат осигурявани", заяви Латинов.

Сега те работели само на базата на заповеди, като на много места изобщо не са осигурявани. Обещаната преди време от финансовия министър ревизия на църквата пък била стопирана заради започналите Велики пости. "Надяваме се сега данъчните да влязат в храмовете, където от 20 години не е правен одит", заяви Латинов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай