Деца написаха книжка за българчетата в чужбина

Деца написаха книжка за българчетата в чужбина | StandartNews.com

"България живее в мен". Така се казва книжката, която децата от 3 „ в" клас на 2-ро основно училище „П. Р. Славейков" в Стара Загора написаха за своите връстници-сънародници в чужбина. Това са разказчета на малките ученици за различни културно-исторически забележителности и природни кътчета на Родината, които те са посетили с класа или родителите си. Сред тях са родният им град Стара Загора, столицата София и Пловдив, Плевен и Велико Търново, Мадарският конник и Шипка, Рилският манастир и Розовата долина, Пирин и Родопите, Чудните мостове и Белоградчишките скали, пещерите Магурата, Ягодинска и Ухловица и др.

„Тази книга е крилата жар-птица. В нея всеки ред е любов. Любов към България, видяна през очите и преживяна в сърцата на 26-те момичета и момчета от нашия клас", казва тяхната учителка Соня Рачева, инициатор и съавтор на книгата. Самата тя е живяла и работила във Франция, макар само за година и половина.

Човек обиква по-силно родината си, когато е далече от нея

казва Соня с убеждението на човек, изпитал на гърба си емигрантския живот. Тя живяла в сърцето на Париж. Попаднала на прекрасни хазяи, които й предоставили безплатно цялото си жилище докато са на село. Обичали и я подкрепяли като своя дъщеря. "Въпреки това бях много-много самотна, както се чувстват, вярвам, хиляди наши сънародници по света", признава и сега Соня. Френското семейство Ивет и Жан й стават истински приятели.

Гостуват й на няколко пъти и са възхитени от Стара Загора и България. От този период Соня пази една много скъпа картичка от френското семейство. Историята наистина си заслужава да бъде разказана. Заедно с колета Жан решава да й изпратят и картичка със знамената на страните от ЕС. България естествено не е сред тях, тъй като все още не е член на голямото европейско семейство. Той обаче решава да дорисува в аванс картата на обединена Европа. С цветни моливи и линия и старателно изрисувал в празния ъгъл на картичката българския трикольор. Отгоре изписал и името на нашата столица София. "Пазя тази картичка повече от 20 г. и смятам, че повече нашенци, и в чужбина, и тук, които нямат самочувствие на българи, не ценят достатъчно Родината, трябва да я видят", казва Соня.

Като своята учителка мислят и третокласниците, които с пътеписите си изпращат най-искрените послания към своите връстници с емигрантска съдба. "Това лято бях при баща си, който работи вече няколко години в Кьолн. Запознах се с българче, малко по-голямо от мен, което

вече лошо говореше български и ми стана много мъчно за него

казва Рая Данаилова. Александър Бошнаков пък има двама братовчеди, които живеят в Швейцария. Като си дойдели на гости чистосърдечно му признавали, че любимата им баба, Стара Загора и България много им липсват. Алекс обезателно щял да им изпрати по една книжка с пътеписите на класа. "Моя първи братовчед живее от 10 години в Испания, рядко се виждаме и ми липсва", признава Ивана Иванова. Тя самата е била няколко пъти в Гърция. "Красива и топла страна, но не знам защо на мен ми е скучно и някак си хладно", казва с езика на големите хора детето. Никола, Стефан, Александър - почти всяко дете от класа има роднини и близки, които съдбата е запратила по различни краища на света. Виждат се все по-рядко и тъгуват едни за други. Спокойно може да се каже, че точно на тях са посветени пътеписите на третокласниците.

В деня на моята среща в училището класът имаше неочаквано гостенче. Стефан Тошевски живее и учи във Виена. Освен в нормалното местно школо, веднъж седмично посещавал и българското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в австрийската столица. За великденската ваканция бе на гости на баба си и дядо си в Стара Загора, заедно с брат си Александър. Майка им Антония Тошевска, която е възпитаничка на Второ основно училище „П.Р.Славейков", помолила да ги вземат като слушатели докато са в Стара Загора, за да опреснят своя български. "Не мисля, че някога ще забравя родния език", уверява нашенчето от Виена. На сбогуване със своите български приятели от 3 „в" той ще отнесе естествено със себе си като подарък и техния родолюбив пътепис „България живее в мен".

Първите 20-ина книжки вече заминаха

за българското училище в Лондон", добавя учителката Соня Рачева. Отнесло ги едно от децата в класа, Алегра Малакова, която с майка си била в английската столица за ваканцията. Самата Алегра е автор на един кратичък, но много опознавателен пътепис за пещерата Ухловица в Родопите. Заявки за книжката имало и от българското школо в Кипър. Очаквали ги и в Чикаго, градът с най-голямата българска диаспора, в който се раждат и живеят далеч от Родината и най-много българчета. „За съжаление тиражът на книжката е само 350 бройки, за толкова ни стигнаха средствата", съжалява Рачева. Но вече са решили с парите от продажбите, от даренията, които ще получат от чужбина и с помощта на досегашните спонсори и издатели като Inner Wheel klub – България, „Пътуващите книги на Стара Загора" и др. да направят второ издание на „България живее в мен". Представянето на книгата бе официално в Деня на Тракия - 26 март 2018 г., в залата на регионалната библиотека „Захарий Княжески", и се превърна в истински празник за децата от 3 "в", за техните родители и приятели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай