Данъчни облекчения за деца от 2016 г.

Данъчни облекчения за деца от 2016 г. | StandartNews.com

ГЕРБ ще предложи да отпадне възстановяването на авансово внесения данък върху доходите около минималната заплата. За сметка на това ще внесе предложение за данъчни облекчения за родителите с деца. "Въведеното от кабинета Орешарски връщане на данъка за ниските доходи е несправедливо и трудно за администриране", заяви шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Мярката трябва да се приложи през 2015 г. за доходите, получени през 2014 г., в която минималната работна заплата е 340 лв.

"Ние предлагаме замяната на този праг с преференции за деца, разглеждаме двете неща в пакет", заяви по Дарик радио Стоянова. Тя подчерта, че по тези идеи ГЕРБ ще търси подкрепа от партньорите си в Народното събрание. Пред "Стандарт" Стоянова уточни, че данъчното облекчение за родители с деца ще се ползва през 2016 г. Засега работният вариант е облагаемият доход на един от двамата родители да се намалява с по 200 лв. за всяко първо, второ и трето дете, което ще доведе до по-малък данък за внасяне.

"Подобно облекчение е символично", коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от АБВ. Партията му също се обяви за данъчни облекчения за семейства с деца, като част от намеренията на коалиционното правителство да насърчава отговорното родителство. Според Калфин трябва да се мисли за по-големи отстъпки или намаляване на 10% данък за семействата с деца, което обаче не е възможно да се случи от догодина. "Да не забравяме, че влизаме в 2015 г. с 3,7% бюджетен дефицит, не очаквайте аз да съм този, който ще иска продължаващо увеличение на дефицита, защото това ще ни вкара в много опасна за държавата процедура в ЕС", заяви Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай