26 млн. записи в Европейската дигитална библотека

Отварят и фешън портал следващия месец

26 млн. записи в Европейската дигитална библотека | StandartNews.com

По препоръка на ЕК до 2015 година България трябва да предостави на Европейската дигитална библиотека 267 хиляди записа. В момента броят им е около 60 000. Това съобщи днес директорът на Регионалната библиотека във Варна Емилия Милкова.

Тя и представителят на фондация "Европеана" Елинор Кени представиха проектът Европеана по време на честванията по случай 130-годишнината на културната институция в крайморския град.

Данни на Европеана предоставят библиотеки, музеи, галерии от целия континент, посочи Кени. По думите й в момента записите в дигиталното пространство надхвърлят 26 милиона. Те са предоставени от повече от 2 200 културни институции. Информацията е достъпна на 31 различни езика. Сред записите има книги, вестници, снимки, картини, музика, филми, писма, архивни документи.
Кени посочи, че през следващия месец Европеана ще разполага с нов портал, посветен на европейската мода. Освен това текат усилени разговори с Ватикана, чиято библиотека също ще изпраща записи за общоевропейската дигитална културна институция.

Кени разказа, че първият партньор на Европеана в България е Варненската библиотека. Началото на отношенията е поставено през 2008 година. В момента чрез библиотеката в крайморския град в Европеана постъпва информация и от културните институти в Добрич, Русе, Стара Загора,
Хасково.




Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай