22:00 ч.

24.03.16

6 мин.

231445

93

0

10-те най-вредни български поговорки

от Стандарт |

10-те най-вредни български поговорки


Покорството и малодушието се възпитават столетия наред


Българският фолклор е безкрайно богатство, чиято стойност никога не бихме оспорили. Трудно обаче можем да сме безкритични към някои от любимите ни поговорки, сред които блестят крайно вредни максими. Глупостта се предава с поколения и се съхранява като национално богатство. С подобни мъдрости се изживява и един ограничен български лучен животец, който е за всеобща диагноза. Ето кои са 10-те най-вредни български поговорки, от които колкото по-бързо се отървем, толкова по-добре.


1. Преклонена главица, сабя не я сече


Най-големият български шедьовър, обобщил в едно изречение цялата ни народопсихология. Ниско самочувствие, робска нагласа, угодничество, поглед надолу към обувките, мълчание и преклонение - ето ни в целия ни блясък. Мъдростта на 500-те години робство, вкарана в действие и по-дълготрайна от всичко друго. В добавка може да прибавим и не по-малко опасното "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!" Народният мъдрец е казал: Стой си, където си, и мирувай. Несправедливостта не е твоя работа. Бунтът е за ненормалници. Бъди наведен и мълчи. Нещата колкото и да са зле, ще се разминат. А ако после съвсем се влошат, нищо, още повече ще наведем главица. Няма сабя, която да може да достигне толкова ниско, колкото нашият врат. А, и да не забравяш - срещу ръжен не се рита! Изобщо!


2. Много хубаво не е на хубаво


Едва ли има нация, която толкова упорито отказва да приема сполетялото го щастие. Хубавото е съмнителна работа. То е дошло някак неестествено и те е сварило неподготвен. Какво да го правиш сега, като сте останали само двамата - ти и хубавото? Понамирисва тая работа... Многото хубаво е капан за наивници. И като един истински българин трябва постоянно да го наблюдаващ с присвито око. Още две поговорки влизат в умопомрачителен синхрон с тази. Едната - че "Всичко хубаво си има край", а другата: "Всяко чудо за три дни". Ако приказките завършват сci "Заживели доволни и щастливи до края на дните си", българският щастлив финал е винаги един кратък тридневен семинар, от който бързо и отрезвително трябва да разтърсиш глава и избягаш, за да се гмурнеш отново в любимата отвратителна действителност. Бъди българин и не вярвай в щастието! То е нещо, което се случва на другите, само и само да те дари с шанса да завиждаш.


3. Музикант къща не храни


Добре, че "Бийтълс", "Цепелин" и "Пинк Флойд" не разсъждаваха така. В България обаче музиката, и изобщо изкуството, е изумително лековат начин да си пропилееш живота. Човекът, който се е отдал на подобни занимания е "развей прах", който "лети в облаците". Той е напълно чужд на концентрираната в изискванията на бита скотска българска душевност. Музикантът е онзи глупак, който се мъчи да свири, докато ти предвидливо правиш буркани за зимата и през цялото време си знаеш, че ще набиваш парени чушки през декември, докато онзи вятърничавият се чуди какво да прави. Пада му се! За лека компенсация служи "Който пее, зло не мисли". Един вид - споко, музикант ли е, той е безобиден наивник, няма да имаш проблеми с него.


4. Дума дупка не прави


Силата на думите е преувеличена! Това, че светът е създаден с "В началото бе словото" не засяга българите или поне тяхното начало. Езикът не е важен. Бихме искали да грухтим, но сме ограничени от природата, която ни е връчила толкова сложно нещо като думите и ни е оставила да се оправяме с тях. "Око да види и ръка да пипне" - това е важното, друго няма. Каквото и да ми говориш, аз не те слушам: ти по-добре ела и ми го дай в джоба, пък така най-добре ще се разберем. Обещания? Те са, за да бъдат нарушавани.


Разбира се, в цялото това пренебрежително отношение към думите се е появил и един чувствителен човек, който е казал и обратното: че "Лоша рана заздравява, но лоша дума не се забравя". Айде сега! Какво се прави тоя на обиден, ще му мине, ние сме свикнали да се псуваме по цял ден, той какво се втелява. Ако наистина го праснем по главата надали така ще мисли. Раната си е рана. Я да пробваме!


5. Една птичка - пролет...


Виждаш човек, целеустремен, погълнат от кауза, идея или занимание. Странна работа - той наистина е отдаден на някакво поприще, а не е като теб да си мухлясва сладко-сладко. Е, вдигаш рамене... Една птичка пролет не прави! Къде е тръгнал, нищо няма да промени тоя, не вижда ли, че е сам в цялата работа, разсъждава умно простият българин. Когато Джон Ленън пее "You may say I'm a dreamer. But I'm not the only one", не е знаел, че винаги по всяко време има един тъп българин, който мисли тъкмо обратното: че колкото повече си мечтател, толкова повече си сам.


6. Крушата не пада по далеч от дървото


И кръвта вода не става! Човек, колкото и да се опитва, е осъден в най-добрият случай да повтори грешките на родителите си. Промяната не съществува, а всички сме едни постоянно репродуциращи се щампи, патриархално осъдени да наподобяват максимално семействата си.


Да се чудиш изобщо защо хората в България се размножават при положение, че резултатът така или иначе ще е един и същ. Може да си станал ИТ специалист, да си заминал да учиш в Лондон, или пък да си натрупал стотици книги в библиотеката - не ми се прави, същия си като дядо си! Одрал си му кожата!


7. Ден година храни и бели пари за черни дни


Принципно, нямаме нищо против. Действително е така. Лошото еq че това мислене води до трайни увреждания при хората, които действително разчитат на "деня-година". Най-адекватният пример са безбройните изнудванки по българското Черноморие, които гледат да ти свалят кожата от гърба, понеже такава им е "сезонната работа". А в добавка към тази поговорка е и събирането на "Бели пари за черни дни". Която също е особено интересно - неминуемо се предполага, че черните дни ще настъпят и още как! Не си харчи парите за екскурзии, хубаво вино, срещи с приятели! Ще дойдат черните дни и тогава ще съжаляваш за онова лято, в което си си позволил да отидеш в Париж. Поне да си беше купил боб с кренвирши на консерви, че да не даваш грешни пари, знаеш ли как отива бързо еврото...!


8. Мълчанието е злато


Ето я, златната максима. Отваряй си очите на чекрък, но устата - въобще! Сократ е казал: "Заговори, за да те видя". Българинът обаче е предпочел да остане невидим. Словото е риск за безумци. Мълчи си и кротувай. Впрочем, по този повод има едно стихотворение "Когато те дойдоха" на Мартин Нимьолер. Ти обаче не си го чувал, защото любимият ти роман е "Под игото".


9. Учи, за да не работиш


Особено изречение, загатващо за амбивалентното отношение на българина към образованието. То е начин да прецакаш системата и ако може да се уредиш в офисче, вместо да бъркаш бетона. Който учи, не го прави, за да усвои някакви знания, а за да разбере как да прецака другите, дето наистина трябва да бачкат. Ученето, по парадоксален начин, е най-прекият път към мързела. Разбира се, има и един по-лесен вариант, резюмиран в "Не могат да ми плащат толкова малко, колкото малко мога да работя".


10. Недей да откриваш топлата вода


С каквото и да се захване българинът, той вече знае, че е бил изпреварен. Някой е открил топлата вода и само си губиш времето, ако се пробваш на свой ред. Има по-умни, по-кадърни нации, които са истински откриватели, ти къде си тръгнал бе човек. Я спокойно. Пий една студена вода и недей да търсиш топлата.


11. Дървен философ!


Желязната самозащитна реакция. Когато срещнеш по-умен човек, който далеч надминава интелектуалните ти способности, той неминуемо се превръща в дървен философ. Чието сладкодумие са "врели-некипели". Дървеният философ е всеки, който се интересува от неща, различни от това да лежи под москвича в летен следобед и да вари ракия в казана. С него не може да се спори, понеже той постоянно ти напомня за безсилието ти да кажеш две думи на кръст. Дървеният философ си губи времето с четене на книги, но всички знаем, че "лозето не ще молитва, а мотика". Изобщо, не си ли отруден, нещастен човечец, обигран в "парата-джобата", нищо не си разбрал от тоя свят.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Дядо Йоцо · 18:16 · 26.06.2016
Доста не съществени поговорки. Ето пример за доста вредни. Според тях се управлява държавата ни.
1. Не е важно аз да съм добре, важно е другите да са зле.
2. Има и по зле от нас.
3. Каква я мислех, каква излезе тя.
4. Прави каквото трябва, да става каквото ще.
Изводите са за читателя.
back · 03:43 · 09.07.2016
@Дядо Йоцо @Дадо Йоцо, мислете преди да пишете! "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще" е цитат от Толстой, а не българска поговорка.
Димитрова · 12:20 · 13.04.2016
Изключително тъпа статия!
back · 03:44 · 09.07.2016
@Димитрова Ничий труд не заслужава игнориране, без значение дали можете или не можете да го оцените.
miamar · 23:29 · 28.12.2016
@back Точно така! Именно по тази причина някой трябва да го забележи - ФЕНОМЕНАЛНО тъпа статия! Ненавист, нихилизъм и комплекси струят във всички цветове на дъгата. Мисъл и разбиране - кое откъде иде и защо точно това, - никакво. Жалко, че хора на такова ниво, имат достъп до публикации. Това по някакъв начин току-що дефинира и нивото на Стандарт.
Потребител · 13:37 · 26.03.2018
@Димитрова Статията не е тъпа, поговорките са тъпи.
roumenstoilov · 18:54 · 31.03.2016
Поговорките са само стилизирани констатации на определени форми на поведение. Бедата идва тогава, когато се вземат за модел на действително поведение.
и отново Потребител · 14:13 · 31.03.2016
И на края само за да покажа колко нелеп е “анализ”, като този базиран на избрани поговорки. Как да си обясним съществуването на тази поговорка на английски: “Curiosity killed the cat” , като знаем колко революционни идеи са тръгнали от англоговорящи.

Според мен автора на текста просто си търси повод да оплюе народа си и си го е намерил. Да беше се съсредоточил върху тази черта на българиана - да се самонавива нямаше да сбърка. А примерът с поговорката: “Преклонена главица сабя не я сече” е просто изтъркан.
пак Потребител · 14:13 · 31.03.2016
Между другото ето и английския аналог на повечето поговорки:

2. Крушата не пада по далече от дървото - Apple never falls far from the tree
3. Мълчанието е злато - Silence is golden
4. Бели пари за черни дни - A penny saved is a penny earned
5. Дървен Философ - Egghead
6. Да откриеш топлата вода - Reinventing the wheel
7. Много хубаво не е на хубаво - To good to last
8. Дума дупка не прави - Actions speak louder than words
Потребител · 14:11 · 31.03.2016
Слаб текст. Сравнява поговорки и личности, “бунтари” като Ленън. Всъщност ако поговорките бяха предпоставка и Ленън не би съществувал, аналога на английски:

1. Една птичка пролет не прави - One swallow does not a summer make

А и в крайна сметка ако една откачалка не беше го гръмнала щеше да си е още жив вероятно. Като ще ползва личности защо не даде за пример Ботев, Левски и прочее (списъка е огромен), които очевидно не са вярвали, че действията им са без значение.
Потребител · 00:41 · 31.03.2016
Всички се обиждат от тази статия или са възмутени от правописните грешки на автора... Само аз не мога да си поема въздух от смях. Браво на автора! Успя да ми оправи деня .. Макар, че е 00:40.. :D
Потребител · 22:48 · 30.03.2016
8 и 11 са АБСУРДНИ .... НИЩО ОБЩО
Потребител · 22:47 · 30.03.2016
СмъртЗаБГполитиците
Потребител · 07:47 · 30.03.2016
Имаме и други вредни поговорки.Например "Аз съм прост и вие сте прости - затова ....съм баш балкан"
Или пък "Не се смей,ти го избра"
doktora · 19:21 · 29.03.2016
Толкова ли сте заблудени, че не можете да схванете сарказма в тези поговорки и ситуациите в които се използват.
Потребител · 17:25 · 29.03.2016
На първо място бих поставил "Залудо работи, залудо не стой!", а редом с нея "Акъл не ми давай, дай ми пари!"
БЪЛГАРИН · 16:37 · 29.03.2016
Поредната русофистилична антибългарска тъпня на ОЛИГОФРЕНИТЕ от стандарт. Добре, че стотиците хиляди Българи борили се през тези 500-години не чели това руско лайно, а хич не са си прекланяли главата. Мълчанието е злато е древна мъдрост и т.н. Повечето от тези поговорки имат и чуждестранни аналози. Хибридащина и тролщина.
Потребител · 21:58 · 29.03.2016
@БЪЛГАРИН Мдааа, мълчанието, казваш, било злато:)
Константин · 22:08 · 25.07.2016
@Потребител Всъщност в "Мълчанието е злато" се има в предвид, че който не мълчи няма как да научи нови неща.
Потребител · 09:11 · 29.03.2016
Елин Пелин беше казал, че ако някога в България се роди гений, той ще бъде геният на завистта. Тук има доста потвърждения на това
Автореее · 08:19 · 29.03.2016
Самия факт авторе, че отговаряш на коментиралите, говори колко злобен и неуверен човек си. Не приемаш критика, ще останеш анонимния злобар пишещ ВРЕМЕННО за стандарт. Бъди здрав
Потребител · 08:13 · 29.03.2016
Живеем в трудно време,когато става въпрос вече буквално за оцеляване на нашата държава и етнос. Всички разбираме, че нещо важно, нещо, което е не само отвън, но и в самите нас - трябва да се промени. Защото недоволство избликва навред и във всички посоки.
А това налага да преосмисляме и нашата същност, стигайки и до нашите корени. Затова авторът ревизира и показва, че трябва отново да ги осмисляме, за да се облегнем на необходимата,на правилната към момента поговорка, особено ако са две, взаимноизключващи се.
Потребител · 00:46 · 29.03.2016
Статията е тенденциозна и изпълнена с невероятни обиди срещу българите.Не случайно авторът не е излязъл с името си!Опитал се е абсолютно неуспешно да се направи на народопсихолог! Всяка народна мъдрост се е родила в определен исторически момент.Любопитна съм, ако утре предложат на автора да смени вярата си или да изгуби живота си, как би постъпил!?Та той от страх името си не е написал!
Много омраза и ниско самочуствие!
Потребител · 11:41 · 30.03.2016
@Потребител Аз пък напълно подкрепям автора и смятам, че ни е обрисувал едно към едно. И вместо да се обиждаме е добре да се замислим.
Сиза · 12:09 · 27.04.2017
@Потребител Нищо не е описал автора. В повечето народи по света имат подобни и близки по смисъл крилати фрази.
Потребител · 00:29 · 29.03.2016
Статията е тинденци
Потребител · 20:45 · 28.03.2016
Доста погрешно интерпретирани са поговорките. Като цяло "статията" е доста плоска.
favn · 10:13 · 28.03.2016
Такива свободни интерпретации, пълни с яд към народа понякога могат доста да изкривят представата на обикновения читател. Надявам се, че авторът не претендира да е журналист, защото би било доста тъжно.
Има добри включвания, но и много залитащи в крайности.
Потребител · 11:11 · 28.03.2016
@favn Фавъне,, стой си при буля Фавънца и не се занимава с недостъпни за теб неща. " Пълни с яд към народа" са само твоите злобни и завистливи думи. И с какво ли би ги защитил, ако можеше да говориш? :)
Потребител · 13:49 · 22.07.2016
@Потребител Интерпретация без дълбочина.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 4Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент