1000 бебета приеха Светото кръщение

1000 бебета приеха Светото кръщение | StandartNews.com

Общо 1000 български бебета получиха днес Свето кръщение и станаха православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България" и се осъществява под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на бебетата.

Кампанията започва с благословението на патриарх Неофит, който днес даде своя патриаршески благослов на новокръстените бебета, на техните кръстници и близки в храма "Св. София".

Списъкът с кръщелниците е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началният час на събитието в София бе 10.00 часа, за Бургас е 13.00 часа, а в останалите градове то започна в 11.00 часа.

Храмовете, в които се извършва Националното кръщене, са: за София - храмът "Св. София Премъдрост Божия", за Пловдив - митрополитският храм "Св. вмчца Марина", за Варна - катедралният храм "Успение Богородично", за Бургас - катедралният храм "Св.св. Кирил и Методий", за Русе - катедралният храм "Св. Троица", за Велико Търново - катедралният храм "Рождество Богородично", за Стара Загора - храм "Въведение Богородично", за Враца - митрополитският храм "Св. Николай", за Плевен - храмът "Св. Параскева".

Според организаторите на кампанията "Направи го за България" за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, с трето и четвърто дете в семейството, с близнаци и дори с тризнаци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай