Просветният министър Тодор Танев: Жолио Кюри е пълна нула

Просветният министър Тодор Танев: Жолио Кюри е пълна нула | StandartNews.com

Ломоносов и Асен Златаров не са направили нищо особено, казва той във Враца

"Ломоносов не е направил нищо особено. Асен Златаров също - той просто е ходил до Съветския съюз по времето, когато тука е било фашизъм". Това заявява просветният министър проф. Тодор Танев, който е политолог по образование, на посещение в училище във Враца. Видеото с думите му, казани в час по химия, се завъртя вчера в нета, макар че посещението е било по-рано.

Танев посочва на учениците портретите на видни химици и подчертава, че големите са Мария и Пиер Кюри. "Мария Склодовска-Кюри - два пъти Нобелова лауреатка не по една наука, а по две различни. Във време, когато жените са били доста по-зле и отсега", казва на учениците министърът. "Умряла е от облъчване, защото е открила два елемента - радий и полоний. Кръстила е полония на своята страна. Ако някой от вас открие, българий да го кръсти", допълва Танев. "Нейният мъж е също много голям и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция "Фредерик-Жолио Кюри". Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик-Жолио. Той е женен за дъщерята на Мария и на Пиер. Защо тогава той е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен и Нобеловият лауреат, го няма никъде. Истината невинаги е написана както трябва", поучава учениците Танев. По-късно в час по история той говори на друг клас за голямата бомбардировка на Враца, посочвайки портрета на Чърчил като неин извършител. "Някой от Враца да е правил нещо лошо на Островите?", пита Танев.

"Дръжте се както се държат маджари, евреи, арменци и така нататък. Докрай, както те са докрай с нас", допълва той. Министърът съветва още учениците да учат английски, защото "ако не учите английски в момент, в който светът се е отворил, все едно че не знаете български. И второ - не забравяйте българския, защото адски ще ви липсва, когато се разпръснете някъде", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай