14:55 ч.

12.07.18

1 мин.

0

1

0

Тръмп отрече, че САЩ ще напуснат НАТО

от редактор |

Тръмп отрече, че САЩ ще напуснат НАТО

Американският президент Доналд Тръмп обяви "победа" след срещата на върха на страните от НАТО, която се проведе вчера и днес в Брюксел, предаде "Ройтерс", ден след като предизвика смут сред европейските си колеги с остри коментари за приноса им към алианса.


Тръмп се обърна с по-мек тон към европейските съюзници, които вчера критикува за ниските разходи, заделяни от тях за отбрана като част от брутния им вътрешен продукт, и се въздържа да поиска от тях "веднага" да увеличат бюджета си в този сектор.


На пресконференция, преди да отпътува за Великобритания, той каза, че другите страни са се съгласили да увеличат разходите си за отбрана по-бързо от досега обещания от тях срок (2024 г.), по-малко от 24 часа след като обвини повечето европейски държави, че не заделят достатъчно голям дял от брутния си вътрешен продукт.


Пред медиите той каза и че би бил много недоволен, ако другите страни не увеличат значително разходите си (и е дал на съюзниците да разберат отношението му по въпроса), но независимо от всичко САЩ запазват "много силния си" ангажимент към НАТО.


Макар президентът на САЩ да може да напусне НАТО без одобрение на конгреса, тази стъпка не е необходима, каза още Тръмп, който по време на предизборната си кампания нарече алианса "остаряла" организация, а с коментарите си, откакто бе избран на поста, постоянно предизвикваше въпроси за трансатлантическата солидарност.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Shopeto · 08:12 · 14.07.2018
Само на мен ли ми се струва, че е крайно време да си направим една обща европейска армия и да помолим американците да си събират парцалките от Европа.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент