Франция и Турция на нож за арменския геноцид

Франция и Турция на нож за арменския геноцид | StandartNews.com

Париж. Франция предприе първата стъпка към криминализиране на отричането на геноцида, включително масовото избиване на арменци от османските турци през 1915 г. - стъпка, която рискува да навреди на дипломатическите и търговските отношения между Париж и Анкара, съобщи Ройтерс.

През последната седмица напрежението нарасна заради законопроекта, предложен от членове на управляващата партия, а турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди президента Никола Саркози, че ще има тежки последици, ако законопроектът бъде одобрен.

Депутатите от Националното събрание - долната камара на френския парламент - подкрепиха с категорично мнозинство законопроекта, който предстои да бъде обсъден в Сената следващата година.

"Не разбирам защо Франция иска да цензурира моята свобода на изразяване", казва Йълдъз Хамза, председател на асоциация, която представлява 700 турски семейства във Франция. Около 3000 живеещи във Франция турци демонстрираха мирно пред парламента преди вота.

Франция прие закон, признаващ избиването на арменци за геноцид, през 2001 г. През 2006 г. долната камара на парламента одобри законопроект, криминализиращ отричането на арменския геноцид, но той беше отхвърлен от Сената през май тази година.

Новият законопроект е в по-обобщен вид и поставя извън закона отричането на всеки геноцид, което цели отчасти да смекчи турската реакция.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид. Турция гледа на този закон като на политическа маневра, насочена да спечели подкрепата на арменската общност на предстоящите догодина президентски избори във Франция.

Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро за отричане на всякакъв геноцид, включително арменския геноцид от 1915 г.

Анкара заплаши, че Турция ще замрази всякакво икономическо и дипломатическо сътрудничество с Франция, ако законопроектът бъде приет. С нарастващата роля и влияние на Турция в Близкия изток, особено над Сирия, Иран и Либия, Франция може да се сблъска с дипломатически дискомфорт, а френските фирми може да загубят изгодни договори, отбелязва Ройтерс.

Франция е петият по големина пазар на турския износ и шестият най-голям източник на внос. "Турция е демокрация и се е присъединила към Световната търговска организация, така че не може да дискриминира страните по политически причини", заяви френският министър по европейските въпроси Жан Леонети. "Мисля, че тези заплахи са само въздух под налягане и трябва да започнем много по-смислен диалог", добави той.

След приемането на закона в Националното събрание днес, говорител на турското посолство в Париж съобщи, че посланикът ще отпътува утре за Турция за неопределен период от време.

Очаква се на пресконференция по-късно днес турският премиер Ердоган да обяви отзоваването на посланика на Турция във Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай