Кои ще се намесят в Сирия

Лондон няма да участва във военни действия

Кои ще се намесят в Сирия | StandartNews.com

Опитите на САЩ да подготви световното обществено мнение за въздушен удар срещу Сирия не дадоха плодове. Това предаде ИТАР-ТАСС.

Голяма част от американските съюзници в НАТО започнаха да се отказват от участие във военна намеса срещу близкоизточната държава, ако нямат съответната резолюция от Съвета за сигурност на ООН.

Най-малко 12 страни от НАТО изключват възможността да вземат участие във военна операция срещу Сирия, ако тя не е одобрена от Съвета за сигурност. Това сочат данните на осведомен източник от Брюксел.

"Стандарт нюз" ще обновява информацията в публикацията за това кои страни ще предприемат или не военна намеса в Сирия.

Парламентът на Великобритания отхвърли участието на страната във военна намеса. Правителството на Дейвид Камерън поиска пълномощия за военни удари срещу химическия арсенал на президента Башар Асад от Камарата на представителите. Искането обаче бе блокирано с подкрепата на тридесет депутати от Консервативната партия на министър-председателя Дейвид Камерън.

Лондон няма да вземе участие във възможна военна намеса в Сирия, каза британският министър на отбраната Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Дейвид Камерън заяви, че парламентът е изразил волята на народа, като е отхвърлил резолюцията за военни действия срещу Сирия. "Великобритания няма да участва във военни удари срещу режима в Дамаск, но ще продължи да лобира за "твърд отговор" на събитията в Сирия", подчерта Камерън.

От своя страна лидерът на опозицията Ед Милибанд поиска решение за военна операция да бъде взето след заключението от проверката на инспекторите за предполагаемата химическа атака в Сирия, както и въз основа на изводите на ООН. След това под натиска на опозицията британският премиер обеща, че би започнал война едва след приключването на разследването в Сирия.

САЩ имат готовност да гарантират сигурността на Турция, ако страната бъде нападната с химическо оръжие от Сирия. Това съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. „С Турция имаме договор за отбрана. Имаме ясни ангажименти към отбраната на нашия съюзник Турция. САЩ имат ангажименти и към отбраната на Израел. Отношенията ни с Йордания са малко по-особени, но тя е критичен партньор в района; държава, с която осъществяваме сътрудничество по много въпроси.", обясни говорителят на Държавния департамент на САЩ Джош Ърнест, цитиран от телевизионния канал. 

Алжир е против военна операция в Сирия. Тя подкрепя идеята за политическо решение в сирийската криза. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение, публикувано в четвъртък от алжирското министерство на външните работи.

"Алжир призовава международната общност да съдейства и да подкрепи страните от конфликта в Сирия за провеждането на политически диалог за разрешаване на кризата в името на мира", пише в комюникето.

"Ако ООН не подкрепи провеждането на подобна интервенция, то Италия няма да се включи в нея". Това заяви снощи министър-председателят на Италия Енрико Лета. Рим осъжда остро режима на сирийския президент Башар Асад, допълни той пред "Раи Уно".

Снощи срещата на петте постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН по повод тежката ситуация в Сирия приключи без взимане на определено решение. Това съобщи РИА Новости.

Разговорите между Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция, които се осъществиха по инициатива на Русия, продължиха 45 минути. Представителите на петте държави се въздържаха от коментари при напускане на срещата.

Венецуелският президент Николас Мадуро също коментира възможностите за евентуална намеса. ТОй призова Барак Обама да не допуска военни действия срещу Сирия, предаде РИА Новости.

„За Бога, спрете войната. Помислете- ако кажете "не" на войната, ще израснете в очите на международната общност", каза Мадуро.

"Съветът за сигурност на ООН не трябва да избързва с взимането на решение за действие по отношение на Сирия, докато не завърши разследването на експертите на ООН на предполагаемото използване на химическо оръжие". Това заяви китайският външен министър, цитиран от Ройтерс. В телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Уанг И заявил, че Китай напълно подкрепя независимо и обективно разследване, без външен натиск.

„Преди разследването да докаже какво наистина се е случило, всички страни трябва да избягват предрешаването на резултатите и категорично не трябва да прилагат натиск върху Съвета за сигурност да предприеме действия", допълни още Уанг. Военната сила няма да помогне за разрешаването на сирийския конфликт, категоричен бе той.

„Политическото решение остава единственият изход", обясни китайският външен министър. Който и да е използвал химически оръжия, трябва да понесе отговорността за това, е казал Уанг в отделни разговори с германския министър на външните работи, Гидо Вестервеле, и с генералния секретар на Арабската лига, Набил ал Араби.

Вестник „Катимерини" пише, че гръцкият министър на отбраната Димитрис Аврамопулос днес свика извънредна среща за обсъждане на вероятността Гърция да подкрепи организиран от САЩ удар срещу Сирия.

В Париж президентът Франсоа Оланд заяви, че "военен удар срещу Сирия може да бъде извършен до сряда и изненадващото отхвърляне на въоръжена намеса от страна на Великобритания няма да повлияе на позицията на френското правителство".
Това заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.

Франция иска решителни и пропорционални действия срещу режима в Дамаск," каза Оланд в интервю за вестник „Монд". Френският парламент се събира в сряда, за да обсъди ситуацията в Сирия.

"Берлин залага на политическото решаване на кризата, а не на военното. Германия няма да отвори сирийския фронт". Това пишат германските вестници днес, позовавайки се на думите на правителствения говорител Щефан Зайберт. Конфликтът може да се реши по мирен път и с политически средства, твърди той.

"Отказът на британския парламент да одобри участие във военна операция срещу Сирия свидетелства, че Лондон разбира до какво може да доведат подобни сценарии". Това е изказването на помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости.

„Той отразява мнението на повечето англичани и европейци. Струва ми се, че хората започват да разбират колко опасни са такива сценарии, особено без санкциониране от ООН. По-важно е как съюзниците възприемат тази информация", продължава Ушаков пред журналисти.

Вчера през деня Русия, Великобритания, Франция и САЩ започнаха да преместват военна техника в района на Сирия.

Дипломатическата служба на ЕС днес заяви, че е взела под внимание отказа на британския парламент да позволи участието на страната в непосредствена военна намеса в Сирия, предаде АФП.

Говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че службата е запозната с дебата в британския парламент и с изявленията на премиера Дейвид Камерън, но подчерта, че ще се въздържи от коментари.

От своя страна Белгия изрази удовлетворение от позицията на Лондон. „Позицията на британския парламент е в съответствие с тази на белгийското правителство, което иска доказателства преди каквато и да било намеса в Сирия", заяви белгийският министър на външните работи.


„Чакаме позицията на Съвета за сигурност на ООН. Не трябва да прибързваме, макар и да е нужно да санкционираме тези, които са използвали химически оръжия. Трябва да спазваме международния ред", заяви още министърът по време на среща на европейските дипломати в Литва, която е ротационен председател на ЕС.

След срещата външният министър на Литва призна, че няма единна позицията на европейските страни по сирийския въпрос, но подчерта, че държавите провеждат активни консултации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай