Със 774% се различават цените на мобилните услуги в ЕС

43 % е разликата за литър мляко

Със 774% се различават цените на мобилните услуги в ЕС  | StandartNews.com

Брюксел. 774% е разликата между страната с най-евтини обаждания в Европейския съюз-Литва и страната с най-скъпи такива- Нидерландия.

Проблем е, че тези разлики в цените не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, разлики в размера на разходите за предоставяне на услугата или с разликите в покупателната способност на потребителите в отделните страна, съобщава ЕК в свое съобщение.

„Както става ясно от тези данни, наличието на 28 национални телекомуникационни пазара в Европа днес не предоставя на потребителите ползите, които би им осигурил един общ пазар. От съществено значение е за целия ЕС да се напредва бързо по пътя към изграждане на един истински единен пазар и един наистина свързан континент." Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус по повод излезлите данни.

При други категории основни стоки и услуги на единния европейски пазар съществуват много по-малки разлики в цените. Така например литър мляко струва между 0,69 евро и 0,99 евро навсякъде в ЕС – разлика в цената от 43 %.

Разликата при покупката на iPad например е едва 11 % между отделните страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай