Украински пилот свалил боинга

Украински пилот свалил боинга | StandartNews.com

Малайзийският самолет е бил свален над Източна Украйна от 30-годишен украински пилот. Това разкри украински военен пред руския в. "Комсомолская правда". Изданието уточнява, че човекът е дошъл сам в редакцията, за да сподели какво е видял и знае за инцидента, предаде БГНЕС. Вестникът не разкрива истинската му самоличност, защото той има роднини в Украйна и се бои от отмъщение и шантаж. Журналистите твърдят, че са му проверили документите.

На 17 юли, в деня на инцидента, Александър, както условно е представен свидетелят, е бил на военното летище в селището Авиаторское край източния град Днепропетровск. По думите му оттам редовно са излитали самолети, които са бомбардирали Донецк и Луганск. Час преди свалянето на малайзийския самолет във въздуха били вдигнати три изтребителя Су-25, като само един от тях бил въоръжен с ракети "въздух-въздух". Два от самолетите били свалени и се върнал само третият, който излетял с въпросните ракети. Само че той се върнал без тях.

"Летецът беше много уплашен", добави Александър, уточнявайки, че го познава лично, фамилията му е Волошин, 30-годишен, с чин капитан, командирован със своята част в района на Днепропетровск от друга база. Той е летял сам, защото изтребителят е едноместен.

"Познавайки малко този пилот, напълно възможно е, след като двата самолета са били свалени пред очите му, той просто да е реагирал изплашено, неадекватно", разказва Александър. "Могъл е от уплаха или просто заради отмъщение да пусне ракетите срещу Боинга. Може и да го е приел за чужд боен самолет", допълва той. По думите му подобен тип ракети се изстрелват от разстояние 3-5 километра. Свидетелят добави, че когато бил изкаран от самолета, пилотът казал: "Самолетът беше друг". А вечерта на въпрос на друг пилот за сваления самолет Волошин казал: "Самолетът се оказа в неподходящото време и на неподходящото място".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай